Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var inte mitt fel

För en tid sen tittade jag på en debatt i tv. Den handlade om våldet i förorterna.

Allt berodde på någon annan/annat än hos dem som stod för våldet. Alla i panelen var rörande ense om detta, utom en kvinna som menade att man måste ta ett personligt ansvar för sina handlingar. Hon möttes av protester och tystnad. Är det inte längre politiskt korrekt att ta och kräva personligt ansvar för sina handlingar?

Senare läste jag Ann Heberleins (doktor i etik) bok "Det var inte mitt fel". Jag tar mig friheten att citera några rader ur bokens omslagstext. "De finns överallt. Människor som vägrar att ta ansvar, som alltid tycks hitta någon eller något att skylla på".

Det pågår en massflykt från ansvar menar A.H. En massflykt som möjliggjorts och uppmuntrats av ett samhällsklimat där det blivit fult att skuldbelägga och där alltfler betraktar sig som offer.

Men att vara människa innebär inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Den främsta av dessa skyldigheter är att ta ansvar för sitt liv, sina val och sina handlingar.

Stig Mohlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel