Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var inte bättre förr

Svar till Lars Andersson (26/3).

Moderaterna tycker att alla människor ska kunna åldras i ekonomisk trygghet och värdighet. Sverige är i dag världens bästa land att åldras enligt biståndsorganisationen Help Age International och jag är helt övertygad om att det bara blir bättre. 

Vi måste komma ifrån mentaliteten om att det var bättre förr, för det är inte sant. Vi måste i stället lyfta blicken och se hur långt vi har kommit och fokusera på den ljusa framtid vi har framför oss. Pensionen kommer inte förändras av ett regeringsskifte, då pensionssystemet är en partiöverskridande överenskommelse. Enda sättet att få in mer pengar i pensionspåsen är att fler är i arbete och därför driver vi moderater arbetslinjen framför en politik som fokuserar på bidrag. Genom arbetslinjen och att jobbskatteavdrag görs blir arbetet mer lönsamt, sysselsättningen ökar vilket i sin tur ökar pengarna som betalas in till pensionssystemet. Fler arbetade timmar ger mer pengar till pensionssystemet.

Förutom pensionen är bostadstillägget en viktig del av de äldres ekonomi. Vi tycker att det är viktigt att alla ska kunna ha tillgång till ett tryggt hem och därför finns bostadstillägget som är ett tillägg till pensionen som kan få för att få hjälp att betala ens boende. Sedan 2006 har vi höjt bostadstillägget och max summan höjs flera gånger och de som har gynnats bäst är de ålderspensionärer med lägst ekonomisk standard.

För att pensionärerna ska få mer pengar i plånboken för att ha råd med allt vad det innebär att leva gott på äldre dagar vill vi fortsätta sänka skatterna för pensionärer. Vi har genomfört fem skattesänkningar för pensionärer. En genomsnittlig pensionär får 10 000 mer om året, sammanlagt drygt 16 miljarder. Sänkningarna har varit störst för de pensionärer som har lägst pension och vi vill skapa ytterligare möjligheter för skattesänkningar för pensionärer när ekonomin tillåter.

Margareta B Kjellin (M)

talesperson i äldrefrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel