Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det tycker jag är jättehäftigt"

Lotta-Boden i Los har under de senaste 15 åren utvecklats till en framgångsrik rörelse vars produkter efterfrågas långt utanför kommunens gränser. Nu hjälper Lotta Persson även till att utbilda elever från en yrkeshögskola.

Annons

Frestande dofter av bär och varma kryddor kommer från köket inne på gården hos Lotta Persson i Los. I stora kopparkittlar puttrar blivande jordgubbssylt, i en annan kastrull får häxglöggen sin rätta arom av kardemumma och nejlika.

Lotta-Boden är en verksamhet som gett eko långt ut i landet. Lotta Persson har vunnit flera priser, bland annat för sina sylter, drycker och granskottssirap, och hon levererar diverse produkter till såväl närområdet som Stockholm och Göteborg, ibland så långt som till Finland.

Nu används hennes kunskaper även i högre utbildning. Under hösten och våren har tre praktikanter från en ny yrkeshögskoleutbildning i mathantverk i Östersund letat sig till byn.

– Det tycker jag är jättehäftigt att vi har högskoleutbildning i Los. Jag kunde aldrig tänka mig att någon ville komma hit, säger Lotta Persson blygsamt.

Men det vill de. Och en av praktikanterna som har sökt sig hit är Ann-Kristin Olofsson. Hon har tagit sig ett sabbatsår från sin mångåriga anställning som byggnadsinspektör i Härjedalens kommun för att gå utbildningen.

Det var vännerna som övertalade henne att söka in, och nu är hon jättenöjd.

– Det har varit ett så fantastiskt roligt år. Har man jobbat på samma ställe i 35 år så kan det vara skönt att ta timeout och prova något annat.

Innan Lotta-Boden har Ann-Kristin även praktiserat hos tre andra mathantverkare där hon har kokat marmelad, gjort godis, rensat svamp, lärt sig hur många produkter man kan åstadkomma av havtorn och mycket annat. Hos Lotta har hon bakat, saftat och syltat, samt även hjälpt till i presentbutiken och handelsträdgården samt lagat mat till catering och servering.

– Det är så himla roligt att få se så många olika verksamheter. Att det finns så mycket trevliga och kreativa människor som har vågat ta steget och börja på något nytt är helt fantastiskt, säger Ann-Kristin entusiastiskt.

Om det blir en framtid som matföretagare för Ann-Kristin själv återstår dock att se.

– Kunskapen har jag med mig. Men för ett företag behövs det tid. Man kan ha det som en hobby eller bisyssla. Mycket av det jag har sysslat med är sådant man kan producera om man har en godkänd lokal.

Den här dagen är det sylt och häxglögg som står på menyn. Ann-Kristin sätter på sig en häxhatt och rör i den doftande drycken, som Lotta har tagit fram till påsk.

En laddning med syltade granskott ska också skickas till Göteborg. Annars kan det vara trögt den här tiden på året. Lugnet före stormen, skulle man kunna säga.

– Efter påsk börjar småbutikerna vakna till och efter det är det nog full spätta till trettonhelgen. Sedan kommer bondens marknad i höst, då kommer dunderordrarna in, säger Lotta Persson och ser ganska nöjd ut.

Annons