Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det surras om Humla

För andra året är det visfestival i Ljusdal i sommar. En satsning Humla kulturförening tänker fortsätta med.
– I år är det ett väldigt bra startfält med många bra artister, säger Mikael Johansson, ordförande i Humla kulturförening.

Det kommer att vara full aktivitet på trädgårdskaféet Huller om buller på Rosehills i Ljusdal i sommar. Förutom visfestivalen arrangeras flera enskilda konserter med bland andra artister som Västerbrokören, Hellsingland underground och Eldkvarn.

Platsen har byggts upp sakta i nio års tid och inom föreningen tror man att det många gånger inte är artisterna som drar utan platsen. Under åren de har haft aktiviteter har det aldrig någonsin varit något bråk.

Många av de artister som kommer till årets visfestival var även med förra året. Tanken med Humla kulturförenings arrangemang är att det ska vara familjärt, intimt och trivsamt.

– Vi vill att folk ska komma och känna sig delaktiga. Man ska kunna umgås med artisterna och alla ska komma hit och trivas, säger Mikael Johansson.

Trädgårdskaféet Huller om buller ligger vackert vid Kyrksjön. Föreningen vänder sig till alla åldrar och kaféet kan ta emot upp till 600 personer. I år säljer de också förköpsbiljetter till festivalen.

– Vi räknar med att det blir slutsålt i år. Folk från bland annat Oslo, Västerås och Stockholm har hört av sig och vill komma. Tanken är att vi ska fortsätta med det här år efter år så att det blir riktigt etablerat, säger Mikael Johansson.

Föreningen vill gärna att det kommer fler som inte är från trakten men vill samtidigt hålla ett litet format.

– Det är svårt att få det gemytligt om det blir fler än tusen. Alla ska kunna komma hit och vi har haft många äldre besökare, säger Hans Eriksson som sitter med i föreningens styrelse.

Till visfestivalen är det allt fler kända artister som vill komma, men tanken är att mixa både kända och mindre kända artister. Staffan Hellstrand och Toni Holgersson tackade ja direkt till erbjudandet om att komma och spela på festivalen.

– Festivalen bygger på att man umgås och bildar kontakter. Även bokare och folk i branschen kommer hit, vilket är bra för de mindre kända artisterna. Årets visfestival har 17 sättningar men meningen är att artisterna ska få ett rätt så fritt spelrum och chans att leka lite, säger Mikael Johansson.

Visfestivalen kommer att ha temat solidaritet i år och Bo Hed från hantverkskooperativet Unitis kommer att vara konferencier. Mikael Johansson berättar att han kommer att prata mycket om orättvisor och rättvisor och ha den tråden mellan artisterna.

Humla kulturförening är en ideell förening som varit aktiv i ungefär ett och ett halvt år. Förra året varade visfestivalen i en dag och den dagen regnade det hela tiden berättar Marianne Berg, även hon medlem i styrelsen.

– Men folk stannade från tolv på dagen till tolv på natten och de hade jättetrevlig fast det spöregnade, säger hon.

I år har de skaffat en segelduk som 150 personer ryms under som ska sättas upp framför scenen.