Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara enkelt att undvika matfusket

Allt fler intresserar sig för matens ursprung, inte minst efter den senaste tidens rubriker om matfusk. Men de företag som förädlar våra livsmedel gör det inte alltid så enkelt för den som vill veta.

Annons

Genom varunamn och förpackningsutformning ges intrycket av att det mesta har ett svenskt ursprung. För att hjälpa alla konsumenter som direkt i mataffären vill ta reda på om en produkt innehåller svensk råvara eller inte lanserar LRF därför nu en helt ny app. Vi är övertygade om att svaren på var maten verkligen är producerad många gånger kommer att överraska.

Maten som svenska bönder erbjuder produceras med några av världens strängaste regler vad gäller hänsyn till djur och miljö. Våra djur är bland de friskaste i EU vilket lett till att Sverige har en internationellt sett mycket låg användning av antibiotika. Det är lika ovanligt att hitta halter av bekämpningsmedel över gränsvärdena i svensk konventionell produktion som det är i EU:s ekologiska produktion.

Många konsumenter vet fördelarna med svenska livsmedel. Flera undersökningar visar att det är många som gärna fyller sina bord med regionalt eller lokalt förädlade varor. Man vill gynna det lokalproducerade, avlasta miljön, skapa jobb och bidra till en levande landsbygd.

De företag som förädlar livsmedlen vet också vad konsumenterna vill ha. Men istället för att erbjuda svenska varor väljer många istället att ge intrycket av att de säljer varor som är närproducerade. Därför fylls våra butiker med svenskklingande varunamn och förpackningarna pryds av bilder från miljöer vi alla förknippar med landsbygd.

Vi i LRF har tröttnat på att företagen inte tar sitt ansvar och berättar var maten de säljer kommer ifrån. Vi har tröttnat på att vänta på att politikerna ska införa den ursprungsmärkning vi så länge efterfrågat. Därför lanserar vi nu en ny app som gör det möjligt för alla konsumenter att själva avgöra var en vara kommer ifrån. Alla intresserade konsumenter kan nu scanna varan och direkt få uppgifter om ursprunget i sin smartphone.

Tillsammans med appen kommer en ny webbplats att utgöra grunden för satsningen. Här ska det, på en virtuell bondehylla, finnas fakta om de varor som appen kan scanna, men också information om produkter som säljs i gårdsbutiker men inte har streckkod. På så sätt får konsumenterna ett verktyg att ta reda på matens ursprung så att de kan göra medvetna val i butiken.

Alla borde få möjligheten att äta säker och schysst mat. Det ska vara enkelt att göra medvetna val.

Jan Thorén

LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel