Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det sista Söderhamn behöver"

Eller snarare, det sista Hälsingland behöver.

Allt ska bort. Så kommenterar en av de anställda på Teleperformance tisdagens chockbesked om att Söderhamns största arbetsgivare varslar hela personalstyrkan. Och så illa verkar det faktiskt vara.

248 personer varslades om uppsägning. Det är alltså samtliga anställda. Verksamheten planeras att fortsätta över sommaren för att sedan stänga den sista augusti. Tele2, storkunden, startar egen kundservice i Karlskoga.

Det är det sista Söderhamn behöver. Eller snarare, det sista Hälsingland behöver. En arbetsgivare av TPs dignitet rör långt fler än söderhamnare. Artikelserien Hälsinglands utmaningar rullar i tidningarna just nu, och självklart är en av de stora nycklarna för att lösa dessa utmaningar jobben. I tisdags intervjuades till exempel Ingela Eriksson, 22 år, från Söderhamn som nu flyttar till Gävle. På grund av kärlek och de ökade möjligheterna till jobb. Men faktum är att hela länet brottas med hög arbetslöshet, mellan 18-24 år ligger den på 23,6 procent, att jämföra med rikssnittet på drygt 14 procent.

I sociala medier ser jag människor uppgivet utbrista "nu flyttar jag, här finns inte längre någon framtid". Så illa är det inte, det är viktigt att komma ihåg. Som Arbetsförmedlingens Mohammed Chabchoub säger så har de allra flesta från den tidigare varselomgången hittat nya jobb, en del utanför länet men även en hel del i Söderhamn.

"Det är professionella medarbetare" betonar han. Och det är en annan viktig sak att minnas. Tele2 är inte missnöjd med medarbetarna i Söderhamn, tvärtom. De uppmanar folk att söka om jobben som nu hamnar i Karlskoga, och erbjuder dem som får jobben flyttbidrag och en dubbel månadslön.

Medelåldern hos de anställda på Teleperformance ligger på strax under 30 år. För vissa passar det bra in i livet att testa en annan stad, i en annan del av landet. Men för många andra, rotade barnfamiljer till exempel, är det en helt annan sak.

Och lämnar man individperspektivet och åter igen tänker på utmaningarna för Hälsingland är inte heller lösningen att professionella människor lämnar regionen. Det har vi nog med.

Vårt län brottas på många håll, inte minst i Söderhamn, fortfarande med storskalighetens förbannelse. Fler småföretag, och företag som vågar växa och ge jobb till människor utan arbetslivserfarenhet, behövs. Men många av företagen har svårt att göra det, trots att många vill nyanställda. Marknaden är svag och det finns en allmän ekonomisk osäkerhet för närvarande. Dessutom finns det en brist på rätt kompetens.

Ofta är det den utbildade arbetskraften som saknas då det är sjuksköterskor, ekonomer, lärare och ingenjörer som det bland annat råder brist på. Det bästa tipset att vaccinera sig mot arbetslöshet är fortfarande att utbilda sig.

Teleperformance är inte bara Söderhamns största privata arbetsgivare, det är också den största ungdomsarbetsgivaren. Allt färre arbetsgivare har endast gymnasiekompetens som krav. Om det nu blir som vi befarar, att allt ska bort, försvinner en av de vettiga vägarna in på arbetsmarknaden i Söderhamn.

Varslet på Teleperformance är därför en tragedi på många sätt. Både för dagens anställda och för alla dem som inte fick chansen.