Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser ut att hända, det har hänt, det händer

/

God morgon Ljusdal! Nu ser det ut att hända; en stor kedja etablerar sig i Ljusdal.

Annons

Den tyska livsmedelsjätten Lidl tycks vara beredd att sätta spaden i jorden under 2012 på den gamla Granngårdstomten på Södra Järnvägsgatan. Bra!

Det har knorrats hit och dit huruvida Ljusdal behöver Lidl eller inte. Klart vi behöver Lidl, inte minst mentalt stärker det att vi är värda att satsa på. Tyskens närvaro kommer förmodligen bara att stimulera livsmedelshandeln ännu mer i Ljusdal eftersom det inte finns någon anledning att besöka grannkommunerna för att komma i åtnjutande av en lågprisbutik.

Visst kommer de redan etablerade handlarna att få en negativ effekt initialt, men på sikt är det positivt och ett måste om inte Ljusdal ska tappa mer av det positiva handelöverskottet beträffande livsmedel.

Nu ser det ut att hända; kommunen köper tillbaka något man en gång i tiden gjort sig av med. Den anrika Ljusdals Folkpark tycks väcka moderskänslor över de partipolitiska gränserna. Ett beslut i positiv riktning i samhällsutvecklingsutskottet banar väg för ett återköp innan hela anläggningen rasat i förfall. Bra!

Tror att Ljusdalsborna kommer att samlas runt uppgiften att få liv i Parken igen. För det kommer att krävas engagemang utanför de kommunala ramarna. Och det är enbart positivt. Kommunen ska inte driva Folkparken men passar väldigt bra som ägare för att säkra bevarandet.

Nu ser det ut att hända; för att det ska bli någonting på Östernäs har byggjätten Peab sagt att timmerterminalen måste bort. Nu kommer det att hända saker i Bränta, Skästra, Ede eller var det nu blir för ort man kommer att etablera den nya terminalen i. I och med kravet från Peab måste berörda parter på allvar ta tag i frågan om det ska bli något av Östernäs som ju är en betydligt mer populistisk fråga än timmerterminalen. Nu finns även ett folkligt tryck för en flytt. Bra!

Nu har det hänt; Ljusdals medborgare är för första gången färre än 19 000 personer. Nu måste man sluta säga att vi är cirkus 20 000 pers i kommunen. Ljuget blir för stort från 18 997 till 20 000. Man får helt enkelt korrigera till runt 19 000. Illa! Men det är ingen lätt uppgift att bromsa nedgången och helst öka befolkningstillväxten.

Lätt att ha åsikter men svårt att finna riktigt bra åtgärder som ger ordentlig effekt. Skola, handel, rekreation, jobb, etableringar, turism, billigt boende, bra tomter att bygga hus på. Ja, nämn något vi redan inte vet. Men steget från teoretiskt tänk till praktisk handling är tufft och dessutom låter effekterna vänta på sig fast man gjort rätt.

Men stora kommunchefen är inne på rätt spår när han säger att befolkningstillväxten är något som alltid måste vara under luppen i en kommun som Ljusdal om vi inte ska dö en långsam svältdöd.

Nu händer det; skolorna drar igång igen efter en skön sommarledighet. Ettagluttarna är fulla av förhoppningar. Att få börja i skolan är den första positiva längtan för många av oss människor.

Men det finns även de som gruvar sig och inte alls tycker att skolan ska bli rolig. Just dessa är det nu extra viktigt att fånga upp på ett positivt sätt och få dem att trivas i systemet de ska leva med i dussinet år.

Som vanligt ställs frågan: finns resurserna att ta hand om alla individer på bästa sätt? Kostar kulor? Ja, men billigt på sikt att tillföra förhållandevis små resurser idag på små barn än stora resurser på vuxna i framtiden…

Mer läsning

Annons