Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det saknas ännu några bitar

Det blev omöjligt för den politiska ledningen i Bollnäs att spara på alla verksamheter utan att spara på sin egen – den politiska organisationen, som det så fint heter.
I gårdagens Ljusnan gick att läsa om sparförslaget.

Annons

Och det är precis så här det ska gå till.

Ledningen tar ett helhetsgrepp över verksamheten. När nämnderna måste spara drar även administration och ledning sitt strå till stacken.

Det är ett bra förslag.

Viktiga och strategiska frågor lyfts upp till kommunstyrelsen. Flera nämnder och utskott avskaffas.

Miljö- och byggnämnden blir en renodlad myndighetsnämnd. Med färre ledamöter.

Det kulturutskott som skapades i den politiska uppgörelsen och som sedan dess varit ifrågasatt avskaffas. Det är bra. Utskottet borde aldrig införts. Det var bara en del i ett politiskt spel.

Det blir färre fullmäktigeledamöter under nästa mandatperiod. Det är en stor besparing. Och samma ledamöter får fasta arvoden. Att betala politiker för varje minut de talar är knappast att hushålla med pengar.

Och partistödet till partierna föreslås också minska. Visserligen marginellt men dock en besparing. Det hade kunnat vara betydligt mer.

Så vad finns då inte på listan? Det är alltid en bra fråga att ställa sig.

Att avskaffa ett kommunalråd finns inte med på listan. Det skulle spara närmare en miljon kronor om året. Tvärtom skrivs det i förslaget att det är viktigt med två. Även nästa mandatperiod.

Det som också saknas på listan är att barn- och utbildningsnämnden avskaffas.

Bollnäs förskolor, grundskolor och gymnasium borde göras självständiga med en helt egen budget. En pengapåse som de fick bestämma över utan politiker och förvaltningar.

Naturligtvis måste politikerna visa vad de vill. Men det kan göras i kommunstyrelsen. Politiker som sätter mål och kontrollerar kvalitet. Inte petar i verksamheten.

Men tyvärr lär det förslaget knappast komma den här mandatperioden.

Så nu återstår att förankra och genomföra den lista som finns.

Och då gäller det att hålla mot kraven på fler uppdrag från partikamrater som blir av med sina.

Det viktiga är att politikerna orkar genomföra sitt första steg innan mandatperioden är slut. Det är Centern och Socialdemokraterna som infört, till exempel, kulturutskottet. Då borde de ta på sitt ansvar att också avskaffa det innan valet.

Inte bara skjuta besparingarna på framtiden. Det kan ingen annan av kommunens verksamheter göra.

Förslaget är en bra start på något nytt. Även om det ännu saknas några bitar.

Det nya borde vara att politiker styr - inte petar - i sina verksamheter. Att våga leda och lita på professionen för att få det utfört.

Det sparar pengar. Och blir bättre verksamhet.

 

Mer läsning

Annons