Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det såg riktigt eländigt ut"

Vattenståndet i sjön Fansen på Bollnäs finnskog har sjunkit dramatiskt. Anledningen är att dammluckorna vid sjöns utlopp inte håller måttet.

- Vi har varit i kontakt med Nilsson Kraft och framfört krav på vissa reparationer av luckorna, säger Hans Sjöberg på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

För en dryg vecka sedan berättade vi om den sorgliga syn sjön Fansen utgör. Inte minst för Hans Lundqvist och övriga som brukar hålla till vid sjön.

Lundqvist har varit där regelbundet sedan 1969. Aldrig har vattenståndet varit så lågt som nu. Trasiga dammluckor gör att sjön töms på vatten, stränderna ser ut som kraterlandskap, att ta sig ut med båten är inte att tänka på och fisket är heldött.

- Om luckorna är trasiga ska de repareras, dessutom ska de gropar som finns i själva dammkroppen fyllas igen, så att vattnet inte läcker den vägen, säger Hans Sjöberg på länsstyrelsen.

- Det här har jag tagit muntligt med Nilsson Kraft. Kraven kommer att förtydligas med ett skriftligt beslut.

Det är Nilsson Kraft AB i Gävle som ansvarar för vattennivån i sjön.

Ett problem är att Sjöberg inte har några föreskrifter om lägsta vattennivå i sjön att luta sig mot. Sådana finns nämligen inte. Därför är det svårt att påstå att något direkt fel begåtts.

- Men även om det inte finns fastslaget får man inte bete sig hur hänsynslöst som helst.

På försommaren var Hans Sjöberg vid Fansen och tittade.

- Det såg riktigt eländigt ut, säger han.

Om några cirka tre veckor åker han dit igen, för att kolla om Nilsson Kraft åtgärdat problemen.

Vi har inte lyckats nå Per Nilsson vid Nilsson Kraft för en kommentar.