Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det roliga och livsfarliga vattnet

Då lärde jag mig verkligen en läxa.

Annons

En söndagsförmiddag åkte vi till badhuset. Vi hade ansvaret för varsitt litet barn i den grunda barnbassängen. Bland plaskande föräldrar och småttingar träffade vi på en kollega med fru och barn. Vi växlade några ord i några få sekunder. Sedan vände jag mig åter ett kvarts varv mot mitt barn, som jag hade på en armlängds avstånd. Hans ansikte var under vattenytan och det bubblade omkring honom.


Jag ryckte upp honom ur vattnet och trots min förtvivlan inombords gav jag honom ett leende. För det hade jag lärt mig redan på babysimmet, att vi föräldrar lätt påverkar barnens inställning till vatten och simning.
Jag låtsades som ingenting inför sonen den gången, men lärde mig verkligen en läxa. Så fort det kan gå. Jag som trodde att jag hade koll. Det här hände för ett par år sedan och sedan dess släpper jag inte barnen med blicken vid vatten, även om jag pratar med andra.


I Sverige drunknar strax under tio barn varje år, och det vanligaste är att det händer på en badplats under sommaren. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap granskade varje barndrunkning under åren 1998-2007 och konstaterade att på andra plats kommer drunkningar där barnen färdats eller befunnit sig på is och därefter i badkar eller i en pool eller trädgårdsdamm på en tomt. Det är oftast pojkar och män som skadar sig eller drunknar.


Men drunkningar och framför allt andra tillbud sker även på badanläggningarna. Varje år inträffar omkring 2 700 olyckor i badhus och vattenland som leder till besök på akutmottagningar. Det blir blodsutgjutelser, sårskador, frakturer och hjärnskakningar. 60 procent av de som skadas är barn under 18 år.
Siffrorna kommer från Konsumentverket som förra året ställde krav på att badanläggningarna i landet skulle skärpa sina säkerhetsrutiner. Nästa år planerar verket en tillsyn.


Nu ska Hudiksvalls tingsrätt pröva ansvaret hos en pappa, vars barn fördes till sjukhus efter badhusbesöket. Det ska bli intressant att se hur fallet bedöms juridiskt. Hur ser föräldrars ansvar ut, och hur allvarligt tillbud krävs för att den vuxne ska dömas?
För två år sedan dömdes en mamma i Örebrotrakten för vållande till kroppsskada efter att hennes son hamnat under vattenytan och blivit medvetslös. Det var ett annat barn på det badhuset som upptäckte att pojken varit länge under vattnet. En ambulanssjukvårdare som var där privat gav pojken hjärt- och lungräddning.
Mamman hade sagt till sin femåring att vänta vid ett bord medan hon gick och köpte fika, och ansågs inte ha haft tillräcklig tillsyn. Hon dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Om drygt två veckor kommer domen i hälsingefallet.