Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det rödgröna alternativet tar form

/

I söndags var det rödgrön folkfest i Stockholm.

Annons

På Kungsträdgårdens scen ställde politiker och artister upp för en politik där orden arbete, rättvisa och hållbar utveckling står i förgrunden.

Sverige skall bli ett bättre land att leva i. Under den rubriken manifesterade Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly att det rödgröna alternativet bygger en gemensam politisk grund inför valrörelsen 2010.

Samma dag publicerade de rödgröna partiledarna en gemensam artikel med besked om hur den gemensamma politiska plattformen skapas. I sex gemensamma arbetsgrupper bedrivs ett programarbete med sikte på att det rödgröna alternativet skall redovisa en gemensam politik inför valet 2010.

Det är uppenbart att oppositionen ligger före de fyra borgerliga regeringspartierna i jobbet på att formulera politiken den kommande valperioden. Regeringen Reinfeldt tycks ha hamnat i den grottekvarn som regeringsarbetet stundom utvecklas till. All tid ägnas åt att försöka lösa de problem som blev synliga i går. Ingen kraft finns kvar att diskutera framtiden.

Aktuella opinionsmätningar visar också att det för de rödgröna är viktigt att behålla initiativet. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans några procents försprång gentemot de fyra borgerliga partierna. Men då det gäller regeringsalternativen anser något fler att en borgerlig regering är bättre än en rödgrön. En tredjedel av väljarna är fortfarande osäkra om vilken regering de föredrar.

I en jämn valrörelse kan väljarnas syn på vilket av de båda regeringsalternativen som inger störst förtroende fälla avgörandet. Därför satsar de borgerliga opinionsbildarna hårt på att försöka misstänkliggöra de rödgrönas regeringsförmåga.

Däremot har regeringen betydligt svårare att vinna gehör för sin fördelningspolitik. Det medvetna arbetet på att ge skattefavörer till hög- och medelinkomsttagare väcker berättiga kritik. Sverige är det enda land i världen där pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa får betala en högre skatt än de som har förvärvsinkomster.

När de rödgröna pekar på att den rikaste fjärdedelen av befolkningen har fått hälften av de borgerliga skattesänkningarna samtidigt som den fattigaste fjärdedelen bara fått sex procent är detta självklart ett mycket starkt argument mot regeringens orättvisa fördelningspolitik.

Det är fortsatt jämt mellan regering och opposition om vilken sida som har bäst politik för att bekämpa arbetslöshet och ekonomisk kris. Om oppositionen kan svänga opinionen till sin fördel talar allt för att den också lyckas vinna valet 2010.

Massarbetslöshet och utanförskap beroende på att den borgerliga regeringen demonterar våra trygghetsförsäkringar ger de rödgröna grund att kritisera regeringen.

Samtidigt finns en tveksamhet i stora väljargrupper till hur en koalition mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ska kunna driva en ekonomisk politik som gynnar tillväxt.

En trovärdig politik för ekonomisk utveckling är därför en avgörande förutsättning rödgrön valseger 2010.

Sören Thunell

Fd chefredaktör (s) Kolsva

Mer läsning

Annons