Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det raserade syriska huset är vår tids Srebrenica och Rwanda

En av många skuggor som vilar över Folk och Försvars Rikskonferens är den syriska krisen. För fem år sedan var det få som trodde att sammanbrottet skulle bli så totalt och det mänskliga lidandet så stort. Även om det fanns undantag, som Internationella Röda Korset, så gjorde flesta andra en felbedömning. Idag har vi facit. Ett mörkt facit. Enligt FN:s siffror har 250 000 människor dödats, en miljon skadats och halva befolkningen är på flykt. Svältrapporterna börjar också nu komma.

Läs mer: Svenska folket anser att världen är oroligare än tidigare

Och konfliktkartan är minst sagt splittrad. Assadregimen och terrorsekten Daesh är bara två spelare. Det finns också tusen olika stridande grupper i den syriska oppositionen berättade Ann Dismorr från UD på ett seminarium i Sälen. Lägg därtill olika miliser som stöder Assad, och lägg sedan på trupper från Iran och Ryssland som slåss för regimen.

Hoppet sätts till att Wienprocessen, där en ny förhandlingsomgång ska ske i Genève. Om den inte lyckas pekar alla tecken på en fördjupad och en än mer utvecklad konflikt. Den uppflammande krisen mellan Iran, som stödjer Assad, och Saudiarabien, som stödjer oppositionen i Syrien, kan ta nya uttryck. En positiv tolkning till att det inte flammat mer än det gjort är att parterna verkligen vill nå en lösning i Syrien även om de diplomatiska förbindelserna mellan Teheran och Riyadh har brutit ihop.

Läs mer: Vinterdäck till Sälen borde vara en självklarhet även för säkerhetspolitiken

Sedan finns dimension USA och Ryssland i konflikten. Där USA pratar om demokratisering, rättsstat och att Assad som har så mycket blod på sina händer måste bort, medan Ryssland motsätter sig detta.

När Ryssland gick in i Syrien handlade det bland annat om att man inte vill låta Assad falla, en oro för att IS ska komma till Ryssland, att väcka rysk nationalism, kunna slippa sanktionerna från väst över Ukraina samt att få öva sina vapensystem.

Som Gudrun Persson på FOI tog upp under konferensen så flög två ryska strategiska bombplan den 17:e november från Kolahalvön runt Europa, genom Gibraltarsund och in i Medelhavet och avfyrade kryssningsmissiler. Det var en operation som innebar två lufttankningar, 13 000 km flygning som tog 16 timmar och 20 minuter. Det kunde ha gjorts mer effektivt och billigare på andra sätt.

Daesh kan inte besegras med flygangrepp, och konflikten i Syrien kan inte lösas från luften. Det gör att en lösning måste omfatta tre dimensioner, den lokala som omfattar syrierna själva, den regionala med Iran och Saudiarabien som aktörer och till sist mellan USA/EU och Ryssland.

Samtidigt pågår alltjämt tragedierna i Medelhavet där EU ännu inte hittat ett fungerande och hållbart sätt att hantera den humanitära flyktingkrisen från Syrien. I Sälen berättade Kenneth Neijnes från Kustbevakningen om insatserna 2015 i Medelhavet, där Sverige bidragit till att rädda 5295 människor från fartyg och ur vattnet:

Läs även: Många svåra beslut väntar svensk krisberedskap

– Flyktingarna blir nedtvingade under däck under vapenhot, sen spikar man igen luckorna och lastar på människor uppe så det är fullt. Det är en helt cynisk människohandel och det är därför som det blev så stora dödsfall.

Syrien är en av vår tids misslyckande, på samma sätt som Srebrenica och Rwanda blev det på 90-talet. Det kommer att dröja många år innan fred och välstånd kan spira i det som ödelagts. Att bygga tar tid, att rasera går fort.

Intresserad av försvars- och säkerhetspolitik? Du har väl inte missat Podd72 som även kommer med extraavsnitt från Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen,

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Tidigare program:

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar