Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det råder sjukvårdsskymning över Ljusdal

Det har varit tyst ett tag runt nedläggningarna i landstinget.
Men det betyder inte att besluten är ändrade.
I morgon är det sista dagen för patienterna som ska besöka kirurgmottagningen i Ljusdal. Och från årsskiftet är all specialistverksamhet borta.

Annons

Framtidens modell i Ljusdal byggdes på 90-talet för att vården skulle bli billigare, patienterna inte skulle behöva åka så långt och kunskapsöverföringen mellan specialister och distriktsläkare skulle öka.

Viktiga mål i ett landsting med stigande kostnader och med långa avstånd.

Målen har under åren överträffats med råge.

Ändå läggs mottagningen ner. Och nedmonteringen är dessutom mycket illa skött.

Visst är det trist att säga - vad var det jag sa. För det hjälper inte. Även om nedläggningen av gynmottagningen för ett år sedan var en varningsklocka.

Men något måste man säga när maktlösa läkare och sköterskor uppgivet berättar om utlovad information till personal och patienter som ännu inte kommit, konsekvensanalysen som ännu inte har sett dagens ljus och den kartläggning som inte finns.

Visserligen inte förvånande. Men det gör bara saken ännu värre.

Det är dessutom fullt i Hudiksvall, dit patienterna ska hänvisas. Varken lokaler eller läkare räcker till.

Argumentet för en nedläggning av specialistmottagningen i Ljusdal var från början för att spara pengar. När landstinget insåg att det inte skulle bli så många sparade kronor – för sjukdomar försvinner inte med nedläggningar – var det istället brist på läkare.

Och senare beskrevs beslutet som en utveckling av vården.

Men nedläggning är inte utveckling, hur gärna politikerna än vill att det ska vara det. Och det kommer inte att bli billigare efter nedläggningen – snarare tvärtom.

I dag är de patienter som besöker specialistmottagningen ofta äldre återkommande patienter eller patienter med kroniska sjukdomar.

Dessutom sköter mottagningen idag återbesök, provtagningar och annat som är snabba men helt nödvändiga besök. Alla behöver inte ens träffa en läkare.

Mottagningen i Ljusdal borde utvecklas – inte avvecklas.

Vård som behövs ofta ska finnas nära patienten. Och det kan inte bara gälla förkylningar.

Vill man verkligen spara pengar ska man låta mottagningen vara kvar i Ljusdal.

Vård nära patienten utanför de stora sjukhusen är mer kostnadseffektiv. Kanske inte lika häftig för läkarna. Men det är inte meningen.

Om man är ärlig kommer dock landstinget att spara pengar på stängningen. Ju längre det är till vården desto färre besök gör ju patienterna. Och det uppnår man med morgondagens stängning.

Det går visserligen inte att räkna med att få all vård nära patienten i glesbygd. Men för kroniskt sjuka och äldre kan man kräva det.

Nedläggningen av Ljusdals specialistmottagning är dessutom så illa skött att man skäms å landstingsledningens vägnar. Det råder sjukvårdsskymning över Ljusdal.

Mer läsning

Annons