Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det politiska efterspelet

PWC-utredningen har fått fart på skoldebatten i kommunen. Utredningen kritiseras och flera partier kommer att toppa sina valprogram med att bevara byskolorna.

Krutröken har lagt sig och familjerna i Mo, Trönö och Stråtjära har pustat ut för den här gången.

Skolorna ska inte läggas ner och det kommer inga nya utredningar under 2014. Så långt är allt säkert.

Lika säkert är det att skolan blir en av de hetaste frågorna under valförelsen.

– Men det finns absolut ingenting annat att spara på än lokaler, säger Bo Wikström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Lärartjänsterna är heliga, säger Alexandra Gard (S), vice ordförande i BUN, med hänvisning till den låga lärartätheten.

Och det behövs fler datorer i skolan, så där finns heller inget att hämta hem.

– Administrationen är så tajt den kan vara, säger Bo Wikström.

Socialdemokraterna är inte färdiga med sitt valprogram än, och det blir förmodligen det enda partiet som inte vill lova att lägga ner några skolor.

– Det kan vi inte göra, för det finns en verklighet som kan förändras och den vi måste anpassa oss efter, säger Bo Wikström.

Men allianspartierna har redan bestämt sig.

I deras gemensamma valprogram kommer bevarandet av landsortsskolorna att vara en prioriterad fråga.

– Vi har inte formulerat oss än, men det finns ingen anledning att lägga ner skolorna i byarna, säger Hans Sundgren, gruppledare för Moderaterna.

Centerpartiet har redan varit ute och deklarerat sina synpunkter.

– Att lägga ner skolorna på landsorten är att ge upp, säger Magnus Svensson, Centerpartiets gruppledare, med hänvisning till att Sverige är det EU-land som urbaniseras snabbast.

Samtidigt har Centerpartiet kritiserats för att vara populistiskt, att partiet red på vågen efter haveriet med PWC-utredningen – och för att bryta den överenskommelse som fanns om att inte göra politik av utredningen förrän det fanns ett politiskt förslag att ta ställning till.

– Men att värna landsbygden är det som vårt parti står för, så det var självklart för oss att gå ut och säga vad vi tyckte. Väljarna ska veta var vi står i den här frågan, säger Magnus Svensson (C).

Och det finns förslag på besparingar.

– Flera gånger har man utrett lokalfrågorna som rör Cfl, Verkstäderna, Kulturens hus och Staffangymnasiet utan att ha kommit fram till något. Där tror vi att man kan hitta lösningar som ger mer än att lägga ner skolor, säger Hans Sundgren.

Om PWC-utredningen säger Alliansen att hanteringen blev väldigt otydlig.

Vänsterpartiet anser att hanteringen blev alldeles för snabb.

– Dessutom är skolnedläggningar alltid en samhällsstrategisk fråga som kräver en omsorgsfull process och det är viktigt att det får ta sin tid, säger Mats Lindström (V).

Nu måste man göra rätt och jobba långsiktigt, tycker han.

– Kan Söderhamn erbjuda en bättre skola och en vacker miljö där man kan bo billigt är det en viktig funktion som vi bör ta tillvara, säger Mats Lindström.

Miljöpartiet är det parti som kritiserar PWC-utredningen hårdast.

– Det var olyckligt att de tre förslagen om nedläggningar fanns med och att de var så lika, säger Gabriella Pettersson (MP).

Hon tycker även att det var en stor brist att utredarna aldrig var ute på skolorna och pratade med lärare och elever.

– Små skolor i byarna måste få kosta men inte på bekostnad av andra skolor. Frågan är var smärtgränsen går, säger hon.

Sedan anser partiet att kommunen måste ta ett helhetsgrepp.

– Att satsa på turism och näringsliv är ingen kärnverksamhet för kommunen. Det kan man överlåta till entreprenörerna som vet och kan bättre. I stället ska vi koncentrera oss det vi måste, som skola, omsorg och socialtjänst. Här finns billiga hus och små skolor, och det kan ge kommunen mer än skärgårdssatsningen, eftersom vi kan få invånare som stannar kvar, säger Gabriella Pettersson.

Sverigedemokraterna vill inte bara bevara skolorna.

– Vi vill satsa på alla skolor, säger Kenneth Thuring (SD), gruppledare.

Hur ska ni finansiera detta?

– Vi har en rikstäckande budget för det. Om vi stoppar den ansvarslösa invandringspolitiken får vi pengar över till skolan, säger han.

Dessutom kommer SD att åka runt i kommundelarna för att ha dialoger med föräldrar.

SPI (Sveriges pensionärers intresseparti) har än så länge inte engagerat sig i skoldebatten.

– Det är ingen högprioriterad fråga för oss, säger Roland Laurin (SPI).