Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det övervakande ögat

/
  • CC pratar med Krister Lindgren, skådespelare och konstruktören bakom det stora tältet som Folkteatern spelar i denna gång.
  • En avrättad domare är en del av scenografin i Folkteaterns föreställning Den kaukasiska kritcirkeln.
  • Constantin Carlestam framför Folkteaterns tält på Brotorget i Bollnäs.

Folkteatern har nu nått Bollnäs på sin tältturné med Den kaukasiska kritcirkeln. Där har inspicienten, Constantin Carlestam, total koll på det mesta som händer före, under och efter föreställningen.

Annons

Varje gång jag besökt Folkteaterns repetitioner eller föreställningar, var de än pågått i Gävleborg, har en liten skäggig man i obestämbar ålder funnits på plats och haft ett finger med i allt som händer. Antingen det handlat om att leta fram grejer som saknats, sett till att ensemblen kommit fram i tid eller visat publiken lediga platser.

Constantin Carlestam heter han, CC i dagligt tal, och har varit med på Folkteatern ända sedan starten. Han var en av dem som följde med Peter Oskarson från Skånska teatern i Landskrona till Gävle 1982.

- Det är inte vem som helst som får vara med och starta en länsteater, säger han, med viss självklarhet. Det fanns därför ingen tvekan i beslutet att lämna Skåne där han vuxit upp.

Det var också Peter Oskarson som lockade in honom som inspicient på Skånska teatern en gång i tiden. Eftersom de vuxit upp tillsammans (Constantin var fosterbarn i familjen), visste han att CC kunde stå för ordning och reda på teatern.

Vi träffas mitt på Brotorget i Bollnäs denna onsdagsförmiddag. Det stora tältet har just fällts upp och teknisk personal och lokal bärhjälp arbetar med att montera upp läktarplatser och belysningsramper inför kvällens föreställning. Alla verkar veta vad de ska göra. När CC dyker upp är det många som kommer fram och hälsar och ställer frågor om stort och smått. Det mesta verkar han ha svar på.

Som inspicient är det CC som leder och organiserar arbetet under repetitionstider och föreställningar. Utifrån repetitionsschemat ser han till att skådespelare, rekvisita och allt som hör till finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Han har dessutom fastighetsansvaret för Folkteaterns lokaler i Gävle och ansvar för brandskydd och säkerhet.

- Det är så kul att vara här och att åka runt i länet, och träffa alla människor, säger han.

Efter förmiddagens tältuppsättning ska loger göras i ordning och det gäller att se till att det finns utrymmen för ensemble och toaletter även för publiken. Två timmar före föreställningen kommer skådespelarna och plockar i ordning scenografi och sina tillbehör, Sedan blir det uppsjungning och en gemensam samling innan publiken släpps in.

Mer läsning

Annons