Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det Onda Imperiets Återkomst avspeglar sig inte i Nådiga Luntan

Det onda imperiet är tillbaka. Det är inte bara författaren, och tidigare riksdagsledamoten, Mats Johanssons (M) slutsats i en ny bok med undertiteln "Onda Imperiets Återkomst". I samband med att boken lanserades hölls en paneldebatt med förra försvarsministrarna Sten Tolgfors (M) och Björn von Sydow (S).

Von Sydow är idag den riksdagsledamot som får anses vara socialdemokratisk nestor på Helgeandsholmen med två ministerposter, talmansuppdrag och docent i statsvetenskap på cv:et.

När von Sydow säger att han delar slutsatsen att kalla Ryssland för det "Onda Imperiets Återkomst" finns det all anledning för både socialdemokratin och övriga att lyssna. Noga.

Mats Johanssons bok Kalla Kriget 2.1 (Timbro) är en uppdatering av tidigare böcker om det nya Kalla Kriget. Boken knyter ihop det gamla Kalla Kriget med dagens situation och gör en genomgång på djupet av den förändring som det ryska samhället genomgått under Putin - med tystade medier, mord och korruption. Rysslands anfallskrig får också en särskild plats.

Avslutningsvis har boken ett par kapitel om Baltikums svåra sak, Sveriges förhållningssätt och en uppgörelse med de som kallar kritiker av Rysslands utveckling för russofober.

Samtalet mellan Tolgfors, von Sydow och Mats Johansson var högintressant. Två tidigare ministrar som fritt lägger ut texten om Ryssland på ett sådant sätt att finansminister Magdalena Anderssons nådiga lunta borde ha haft ett helt annat innehåll. Beslutsbubblan i Rosenbad blir påtaglig, och budgetbristerna frusterande tydliga.

Tolgfors räknade upp ett knappt dussin av Rysslands mål, som att undergräva Natos artikel 5 om kollektivt försvar. Von Sydow pratade om Rysslands drivkraft, den emotionella basen, att återskapa tsarimperiet och att det avgjordes av att den moderna historieforskningen förlorade slaget om historieböckerna. Därför odlas stormaktsdrömmar, som övergivits av svunna imperier som Storbritannien och Frankrike, i dagens Ryssland. Behovet av att skapa en fiende är också av vikt för att Putinregimen ska behålla makten.

Von Sydow kallar Ryssland för en statskapitalistisk autokrati vars mål är att 1914 års gränser ska ha en relation till Kreml som liknar Vitrysslands och "ingalunda det som Ukraina strävat efter". Det är en beskrivning som ger kalla kårar i Baltikum.

I bokens slut sammanfattar Mats Johansson själv sitt övergripande budskap :

"Prognosen är dyster, men förfäras ej du lilla hop. Låt oss hålla huvudet kallt, hjärtat varmt, krutet torrt. Och hoppet levande; att demokrati i längden segrar över diktatur".

Det är bara att hoppas att Kalla Kriget 2.1 läses både i Rosenbad och i riksdagshuset. Det borde vara obligatoriskt.

Läs mer om Säkerhetspolitik & Försvarspolitik från Patrik Oksanen:

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Peter Hultqvist, här är julklappslistan till försvaret!

Här är utmaningarna för flygaren från Gnarp som blir ÖB

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Så kan försvarsbudgeten finansieras

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig