Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya Centerpartiet är en liberal bastion som inte får falla

Det finns alltid något borgerligt parti som väcker särskilt ont blod bland rödgröna anhängare. Vilket parti som för tillfället ges rollen som slagpåse nummer ett varierar, men det verkar som om blockpolitikens själva logik gör att det behövs någon som får symbolisera motståndarlägrets sämsta sidor.

För några år sedan, i skarven mellan Maud Olofsson och Annie Lööf, var Centerpartiet den självklara hackkycklingen. Där Moderaterna hade sossat till sig ställde sig ett liberaliserat C i främsta ledet. Det gick nästan inte en dag utan att socialdemokratiska ledarsidor skrev svavelosande texter om de förtappade "nyliberalerna".

I dag, när den politiska debatten domineras av integration och invandring, låter tongångarna annorlunda. Kritiken i sak kvarstår givetvis i långa stycken, men Annie Lööf har också fått ett erkännande långt in i de rödgröna leden, som det stora borgerliga hoppet. I ljuset att Kristdemokraternas, Folkpartiets och Moderaternas förslag till skärpningar väcker Lööfs kompromisslösa försvar av en fortsatt human migrationspolitik respekt.

Liberalismen var visst inte så dum, trots allt.

Men om vissa ser C som en viktig fördämning som inte får brista, betraktar andra partiets liberala hållning i migrationsfrågor som ett hinder som snarast måste forceras. Internt är den nuvarande partilinjen inte oomstridd, och utvecklingen inom C kan mycket väl bli avgörande för borgerlighetens framtida vägval.

Om även C skulle börja schackra med öppenheten kanske tillfälliga uppehållstillstånd bara blir början på en utveckling där borgerligheten konsekvent väljer att strama upp reglerna närhelst valet står mellan offensiva reformer eller passiv anpasslighet.

Inom Centerpartiet finns det fortfarande en intern opposition som kräver att partiets invandringspolitik ska läggas om. Denna opposition har en tongivande företrädare i östgöten Staffan Danielsson, som nu kommer tillbaka till riksdagen som ersättare för tidigare miljöministern Lena Ek.

Svenska asylregelverk ska "EU-anpassas" så att flyktingmottagandet hamnar på en nivå som Sverige långsiktigt klarar av, argumenterar Danielsson. Och surfar man in på Danielssons Facebookgrupp "Politisk Centerdebatt" finner man samma strömningar.

Även i Västernorrland finns det centerpartister som vill dra partiet i samma riktning. Vid distriktsstämman i april försökte tidigare landstingsrådet Ingvar Byström från Sidensjö få till en kursändring. Centerveteranen ville att stämman skulle ställa sig bakom en motion som ska behandlas vid partistämman i september och som tydligt avviker från partiets officiella hållning.

Byström förordade bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel, att reglerna för anhöriginvandring ska ändras samt att åldersbestämningen av ensamkommande flyktingbarn ska anpassas efter europeisk förebild. "När övriga partier nu börjar diskutera förslag i riktning mot vad som gäller i Europa i övrigt riskerar Centerpartiet att stå ensamma kvar tillsammans med Miljö-, och Vänsterpartiet och försvara en politik som inte har folkets stöd", skriver motionären.

Det sättet att resonera är i dag inte unikt, och det är givetvis inte rasistiskt. Men det är problematiskt att kräva en europeisering av den svenska politiken när den globala flyktingsituationen i stället kräver det omvända.

Därför måste majoriteten inom C se till att hålla stången. Centerpartiet har en viktig röst i migrationsdebatten. Den rösten måste fortsätta att ljuda högt och rent mitt i den svenska borgerligheten.