Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det moderata kommunalrådet i Ljusdal tycker det är bra att Fridner (S) har polisanmälts: "Det här är för allvarligt"

Kommunalrådet Lasse Molin (M) ställer sig bakom den polisanmälan som gjorts mot Örjan Fridner (S) sen denne misstänks ha tagit ut för hög politikerersättning. – Min allmänna rättsuppfattning får mig att tycka att det bör polisanmälas, säger Lasse Molin.

Det var i förra veckan som P4 Gävleborg avslöjade att den ersättning för politiska uppdrag som socialdemokraten Örjan Fridner tagit ut för förlorad inkomst varit för hög.

Ersättningen baserades på en månadslön på 30 000 kronor som Örjan Fridner uppgett att han skulle tjäna på sitt företag, men några sådana summor har han aldrig kommit upp i och någon lön har han inte plockat ut.

Under måndagen polisanmäldes S-politikern av tjänstemän på Ljusdals kommun, och den anmälan ställer sig det moderata kommunalrådet Lasse Molin bakom.

Läs mer: Örjan Fridners framtid i partiet diskuteras – öppnar för avgång

– Jag delar förvaltningens uppfattning. Det här är för allvarligt och det är viktigt att polisen får utreda om det kan vara något brottsligt, säger han och fortsätter.

– Det är väldigt viktigt i och med att det är en politiker. Man ska ställa väldigt höga krav på oss politiker. Därför är det viktigt att väljarna, invånarna, skattebetalarna kan lita på att vi ser allvarligt på sådana här händelser.

Örjan Fridner var under måndagen ångerfull och medgav att han tidigt insåg att inkomstuppgifterna han lämnat kanske var högre än den faktiska inkomsten. Men han hävdar att det inte handlar om något brottsligt, utan ett fel som han själv velat rätta till.

Örjan Fridner uppger att det är han själv som tagit kontakt med poliker och tjänstemän för att lösa situationen och försöka reglera ersättningen och om nödvändigt betala tillbaka pengarna. Han var i kontakt med Lasse Molin i förra veckan.

Läs mer: S-politiker polisanmäld efter misstankar om för hög ersättning

– Jag ville ha ett bankkonto så att jag kunde bli av med det. Två dagar senare slog rävsaxen igen. Då gick Lars Molin ut och mer eller mindre vädjade till kommuninvånare att polisanmäla, säger Örjan Fridner.

Lasse Molin (M) svarar med att han är tvungen att agera på information han får som kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Ljusdalspolitiker riskerar polisanmälan – fick för hög ersättning

Nu har Örjan Fridner öppnat för att lämna politiken och enligt Lasse Molin är det inget han kan ha några synpunkter på.

– Nu ligger ett ansvar på Örjan och det Socialdemokratiska partiet. Jag är trygg att de kommer hantera detta på ett bra sätt. Några andra kommentarer har inte jag, säger Lasse Molin.