Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mesta talar för Annie

Samtidigt som Maud Olofsson meddelade sin avgång började spekulationerna om hennes efterträdare. Åtminstone offentligt.

Annons

Under ytan – inom partiet – har diskussionerna pågått en längre stund. De tydligaste kandidaterna har varit Annie Johansson och Anna-Karin Hatt.

När valberedningens ordförande Stefan Tornberg i går höll presskonferens var de också två av de tre kandidater som har nominerats och även uppgett att de är villiga att efterträda Olofsson. Den tredje är Anders W Jonsson, riksdagsledamot från Gävleborg.

Alla tre har goda kvalitéer och erfarenheter. Samtidigt råder det ingen tvekan om att Annie Johansson är den kandidat som är bäst lämpad, och har det bredaste stödet såväl inom som utanför partiet. Hon har ett lyssnande och öppet ledarskap som behövs i det kommande arbetet. Och en kommunikativ förmåga som är oerhört viktig för att nå ut i dagens medieklimat med ett politiskt budskap som är såväl tydligt som attraktivt för väljarna.

Centerpartiet är i behov av en nystart, utan att för den delen göra någon drastisk kursändring.

Det här gör att det faktiskt är svårt att bortse från att Anna-Karin Hatt har haft ett stort inflytande över Centerpartiet under Maud Olofssons ledning, som en av Olofssons absolut närmsta medarbetare. Något som självklart har gett Hatt viktiga och nyttiga erfarenheter, men som samtidigt medför att hon bär med sig såväl de kloka som de mindre kloka besluten och åtgärderna under Olofssons tid. Vare sig hon vill det eller ej. Så ärlig måste man vara.

Fast även om det mesta alltså talar för att Annie Johansson kommer att bli vald är det likväl positivt att Centerpartiet håller fast vid att den nya partiledaren ska tas fram genom en process där kandidaterna öppet och tydligt deklarerar att de vill bli partiledare. Och det skapas möjligheter för medlemmar och andra att fråga dem på vilket sätt de önskar leda partiet om de får förtroendet. Det är både klokt och modigt.

Skillnaden mot hur Socialdemokraterna agerade då det valde ny partiledare är minst sagt milsvid.

Mer läsning

Annons