Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs politiskt mod

Det finns mycket som sannerligen oroar och bekymrar oss äldre i dag, inte enbart utifrån från vår egen situation, utan också över dem som är det finaste vi har, vår nästa generation.

Vi tänker på skolan, på barnomsorgen och fritidshemsverksamheten. Många av oss som är medlemmar i SKPF avd 50, har varit verksamma i olika yrken inom den offentliga sektorn.

Med bestörtning ställer vi oss frågan, vad är det som händer i dagens samhälle? Vart har det sunda förnuftet tagit vägen inom skolan, förskolan och fritids?

Barngrupperna är för stora, för lite personal och ingen arbetsro för någon. Skolans elever och lärare behöver arbetsro, det är en demokratifråga.

Förskolepersonal som ständigt får höra, att de inte är kostnadseffektiva och upplever att det inte finns förutsättningar till annat än knappt tillsyn, över barnen. Omsorgsverksamhet inom olika områden, är ingenting som det ska bollas med i hög- och lågkonjunktur.

Det som förundrar oss storligen är, att det finns så många förvånade kommentarer över dåliga skolresultat, elever som är oroliga och rastlösa och missnöjda och personal som inte vill arbeta kvar, eller vill söka till olika utbildningar. Är detta på något sätt märkligt? Nej, verkligen inte, menar vi.

Allt kortsiktigt ekonomisk tänkande från politikerna får förödande konsekvenser och de som får betala det höga priset, det är vår nästa generation. Vi som tidigare arbetat inom olika yrken inom kommuner och landstig, fick uppleva att det ofta fanns personal som täckte behoven, barngrupper som var realistiska i förhållande till antalet anställda. Fritidshemsverksamhet fanns med personal som räckte till, både för barnen och dess föräldrar, för stöd och hjälp.

Men, vi säger inte att allt var bättre förr, men det fanns definitivt det som var bättre än dagens situation. Välfärdslandet Sverige, vad är det som händer?

Det går inte att bara prata, nu måste kraftfulla åtgärder sättas in. Det krävs politiskt mod och ansvar för att rädda vår nästa generation, som också ger oss som är i den tredje och fjärde fasen i livet, förutsättningar för ett värdigt åldrande.

Alla har vi rätt till och vill ta del av ett samhälle som kan och ska kunna kallas för ett välfärdssamhälle, där helhet och sammanhang är vägledande. Ett samhälle med nöjda, tillfredsställda och tillräckligt många välfärdsarbetare, allt utifrån vad behoven kräver. Vidare att människor möts med respekt, utifrån den situation de befinner sig i. Vem har rätt och mandat att besluta om något annat?

Styrelsen för Svenska Kommunalpensionärernas Förbund, SKPF, avd 50

genom Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel