Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kommer att bli värre"

Vi måste ändra vårt beteende för att klara klimatmålen.

Det påpekade Lars Friberg från Energimyndigheten när han besökte fullmäktige i Hudiksvall på måndagen.

Lars Friberg, som är född och uppvuxen i Hudiksvall, har tidigare bland annat jobbat som klimat- och energiattaché på svenska ambassaden i Washington.

Han berättade bland annat om FN:s klimatpanels senaste rapport som visar hur allvarlig situationen är. Forskarna tror att vi skulle klara av två graders uppvärmning globalt sett, men det målet kommer att bli svårt att nå.

Redan nu börjar man se ganska tydliga effekter av klimatförändringen, som stormen Sandy, den allvarliga torkan i Kalifornien eller översvämningarna som har drabbat Storbritannien.

– Och det kommer att bli värre. Men värst drabbas befolkningen i fattiga länder. Det kommer att skapa väldigt stora spänningar och väldigt stora flyktingströmmar, sade han.

Viktigast för att nå resultat i klimatfrågan är ett förändrat beteende.

Även Hudiksvalls kommun kan göra en hel del. Han nämnde att han har läst om kommunens problem att köpa potatis från en bonde i Hög.

– Det går att göra något trots offentlig upphandling, man kan ställa hårdare krav. Det är ni som styr.

Att främja cykling är en annan sak och det är bra för både miljön och folkhälsan.

Efter föreläsningen kunde ledamöterna ställa frågor. Sven-Åke Thoresen (S) undrade hur man kan få i gång en debatt om minskad energiförbrukning och Göte Bohman ville veta vad vi har att vänta oss i framtiden. Mer nederbörd, kraftigare stormar, risk för fler översvämningar och varmare väder var svaret.

– Hade jag pengar skulle jag köpa svensk jordbruksmark. Jag tror att det kommer att finnas stort behov av det, sade Lars Friberg.