Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kommer alltid vara någon som spårar ur"

Många åklagare och kronofogdar utsätts för hot, enligt en ny enkät. Men i Hälsingland rapporteras ett fåtal fall.

En undersökning som fackförbundet Jusek gjort bland sina medlemmar visar att var fjärde medlem blivit utsatt för våld, hot eller trakasserier de senaste två åren.

Anställda inom Kronofogden och Åklagarmyndigheten är mest utsatta, enligt enkäten. Inom Kronofogden har nära 60 procent utsatts för hot, våld eller trakasserier de senaste två åren. Bland åklagarna är andelen 33 procent.

Just nu pågår en förundersökning om hot mot en åklagare vid åklagarkammaren i Gävleborg och poliser i Gävle.

– Jag kan inte berätta så mycket, säger chefsåklagare Patrik Säflund. Vi har rutiner för hur vi hanterar sådant här. Är det brott så anmäls det.

Utredningen leds från åklagarkammaren i Falun.

Totalt i landet rapporteras varje år omkring 150 incidenter om otillåten påverkan inom Åklagarmyndigheten. Det kan röra sådant som våld, hot, trakasserier och korruption. Om det är stökigt under en rättegång kan det rapporteras som en incident.

– Man blir störd och kan påverkas i det undermedvetna, säger Mikael Svensson, säkerhetschef vid Åklagarmyndigheten.

Han tror att mörkertalet är stort, och att många inte bryr sig om att rapportera incidenter.

– En del har en högre tröskel som individer, men myndighetens budskap är att vi har nolltolerans mot alla former av hot och våld, säger Mikael Svensson.

Vid åklagarkammaren i länet har ett fåtal incidenter om otillåten påverkan rapporterats de senaste åren, enligt myndighetens egna uppgifter. År 2011 rapporterades tre incidenter, år 2012 fyra och år 2013 endast en. Hittills i år har en sådan incident inrapporterats.

– Jag ska inte säga att det är vanligt, men det har förekommit, säger kammaråklagare Christer Sammens. Både jag och kollegor har drabbats.

För omkring tio år sedan utsattes han för ett brandattentat då ett brinnande ljus sattes under hans altan. Han har också fått ett brev skickat hem till sig.

– Jag tycker hittills att jag har hanterat situationen så att jag inte har farit illa. Det har fungerat bra. Jag går inte omkring och oroar mig.

Ett sätt att öka säkerheten kan vara att olika åklagare hanterar ett ärende under rättsprocessen.

– Vi försöker att avpersonifiera vårt yrke och uppträda som ombud för staten, säger Christer Sammens. Men det kommer alltid att vara någon som spårar ur och blir tokig. Vi låser ju in folk och tar deras egendom.

Något åtal om hot mot åklagare i Gävleborg har inte väckts på flera år. Däremot har åklagarkammaren här de senaste åren skött utredningarna i tre fall av hot mot åklagare i Dalarna, hot som gick till rättegång.

Kronofogdens kontor i Hudiksvall omfattar hela landskapet. Inte heller här är det vanligt med hot eller våld mot de anställda.

– För det mesta är det inga problem, säger Anette Hallberg, teamchef vid Kronofogden i Hudiksvall. Man kan förstå att folk är frustrerade kring en situation med skulder, och ibland kan man höra att de är irriterade.

För tre år sedan dömdes emellertid en Hudikman efter att ha gått emot tre anställda med ett laddat gevär.

– Det hör inte till vardagen, konstaterar Anette Hallberg.

Här i Hälsingland händer det att poliser, vakter, bussförare samt anställda inom vård och socialtjänst drabbas av hot och våld. Flera personer har dömts för brott mot sådana yrkesgrupper de senaste åren.