Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det känns nästan som man flyger"

Christer Backfält och Peter Ström har ett färggrant toppjobb i sommar.
Med penslar i hand och nerverna i styr ser de till att det slitna viggenplanet vid E-center äntligen får sitt nya kamouflage.

Tolv meter upp i luften stryker Christer Backfält med säker hand ut den gröna färgen på vingen. På andra sidan vid flygplanskroppen målar Peter Ström en mörkare nyans.

Arbetsplatsen har en av Söderhamns bästa utsikter. E4:an ringlar norrut och stan breder ut sig till vänster om flygplanets nos.

Viggenplanet som sedan slutet av 1990-talet står mellan europavägen och E-center är en symbol efter nedlagda F15. Nu får det äntligen sin uppfräschning.

– Det är väl bara en gång i livet man får måla ett flygplan. Och det känns nästan som man flyger däruppe, säger Christer Backfält.

Både han och Peter Ström har nog drömjobbet bland målare i stan just nu – åtminstone om man inte är höjdrädd. Det svajar rejält däruppe ibland.

– Förra veckan blåste det så in i bomben. Kalla vindar i ögonen och näsan. Och när man målade så blåste armen åt sidan med penseln och planet gungade, säger Peter Ström.

Men annars är det två glada målare på ett toppjobb.

– Det känns inget speciellt att krypa ut på vingarna, men det kan ändå vara ansträngande och man spänner sig kanske lite mer, säger Christer Backfält.

Det var 1997 som F15 skänkte planet Olle 54 till Söderhamns kommun. Och det har sedan transporten och lyftet upp på ställningen utstått väder och vind. Det har slitit på färgen som blottat den stolta stålblanka kroppen på ovansidan. Men nu målas det äntligen om efter ett beslut i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i slutet av förra sommaren. Kostnaden är beräknad till ungefär 200 000 kronor.

Målarna påbörjade arbetet i mitten av maj och de beräknar att det kommer att ta i stort sett hela sommaren innan det är klart.

– Sämre jobb kan man ha, det blir en skön sommar. Om vädret är dåligt behöver vi inte ens vara här, säger Christer Backfält.

Fram till mitten av juni är målarna fortfarande inne på sin första strykning av fyra totalt.

Planet återfår sin kamouflagefärg, med två nyanser av grönt, en brun färg och en svart. Även emblemen kommer att återställas.

Färgen som används är en akrylatfärg. Den är vattenbaserad och luktar inte mycket, man har den normalt till plåttak och plåtfasader. Den beräknas hålla i minst 15 år.

Även om de två målarna sällskapar där uppe så känns jobbet stundtals ensamt. Den obligatoriska skvalmusiken finns inte, det går knappt att prata med varann där uppe heller. Bruset från vinden och den eviga trafiken på E4 överröstar allt, berättar de.

– Men jag har pratat med piloten. Han känner sig lite trött och ensam och är glad att äntligen få lite sällskap, annars är det mest flugor som håller honom sällskap, säger Christer Backfält innan han kryper ut på vingen igen.