Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det känns inte alls tryggt"

Senast hösten 2015 ska fritids- och förskoleverksamheten i Los flyttas från sina nuvarande lokaler till Los skola. Nu reagerar föräldrarna på vad de tror kommer bli en försämring för barnen, och på bristen av information om flytten.

Annons

Under oktober och november ska frågan om förskolan och fritidsverksamheten i Los kan flytta till Los skola utredas. Anledningen är att kommunen vill spara pengar på lokalkostnaderna.

– Det finns i utbildningsförvaltningens budgetförslag att alla verksamheter ska se över sina lokaler. Vi har pratat om att fritids och förskolan ska flytta i flera år. Nu sjunker elevunderlaget och då kommer frågan upp igen, och vi ska kolla vilka förutsättningar som finns för en flytt, säger Marit Holmstrand, rektor på Los skola.

Flera oroliga föräldrar reagerar över beskedet, som de endast fått ta del av genom rykten. De fruktar att både skolans och förskolans verksamheter kommer att bli lidande.

– Vi känner en stor oro över att flytten ska försämra kvaliteten på både förskolan och skolan. Vilka lokaler ska förskolan få, det finns ju inte en massa lediga skolsalar? Var ska barnen få sin middagsvila? Det går en oskyddad bäck på skolans område, hur gör man med den? säger Marie Persson som har barn på förskolan.

Förskolan och fritids håller nu till i en villa med egen gård och en altan där barnen kan sova middag utomhus. Den möjligheten kommer att försvinna på grund av ljudnivån och bristen på tak och skydd på skolgården, tror Marie Persson. Dessutom skulle de yngre barnen behöva en egen inhägnad gård att vara på, vilket skulle ta utrymme från skoleleverna.

Hon är också upprörd över att föräldrarna till de berörda barnen inte har någonting att säga till om i frågan.

– Det här är viktigt för oss, det handlar om våra barn. Jag vill att man ska förklara varför det måste ske så hastigt. Vi känner oss överkörda, det känns inte alls tryggt, säger hon.

Målsättningen är enligt Marit Holmstrand att verksamheten ska ha flyttat till Los skola senast hösten 2015.

– Jag ska informera personalen, och sedan kommer vi ha ett föräldramöte. Jag informerar de som jag är skyldig att informera. Men det här är fortfarande alldeles nytt, och vi har inte kommit i gång med utredningen än. Vi måste minska kostnaderna, om det blir såhär eller genom andra åtgärder får tiden utvisa, säger hon.