Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan bli fler sparåtgärder

Tuffa utmaningar för kommunerna.

Det kan bli aktuellt med fler sparåtgärder i Hudiksvalls kommun, än vad man hittills har räknat med. I det pågående budgetarbetet tvingas man att justera målen från i våras till knappare förutsättningar, samtidigt som Sveriges kommuner och landsting, SKL, flaggar för ett svagt år 2012.

I Hudiksvall pågår kommunens budgetarbete för fullt, men under helt andra förutsättningar än man utgick från i våras. Nu dämpas tillväxten, oron i världsekonomin slår mot industri och handel, och påverkar antalet arbetade timmar.

– Och de utgör ju basen för vårt skatteunderlag, konstaterar kommunens ekonomichef, Anders Svedman.

Kommunerna klarar sig generellt bättre än landstingen, noterar SKL, men även Hudiksvalls kommun, som gick relativt helskinnad genom finanskrisen, har fått nya villkor att väga in i budgetarbetet.

– Vi har helt klart ett mycket tuffare läge nu, än när ramarna lades i maj, säger Anders Svedman.

SKL noterar i rapporten att det finns flera kommuner och landsting som inte fått sina ekonomier i balans, ens under de senare goda åren. De kan stå inför mycket tuffa utmaningar, varnar SKL, och i Hudiksvall fortskrider budgetarbetet med allvar och nedtonade ekonomiska förväntningar, men utan panik.

– Resultatmålen som formulerades i juni får vi nog sänka, och på sikt måste vi kanske genomföra ytterligare sparåtgärder, säger Anders Svedman.