Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hvar på tiden - en modefestival i historikens tecken: "Ska finnas något för alla"

Nu pågår förberedelser för fullt inför den kulturhistoriska festival som för sjunde året i rad ska äga rum i Ljusdal på lördag. I år är det temat mode, modister och modiga mannekänger som gäller.

– Vi har haft lite olika teman varje år och nu tyckte vi det var läge att fokusera på mode i alla former. Kläder är något som berör alla människor och det är lite roligt att kunna lyfta fram, säger Daniel Olsson.

Han är vanligen känd som byggnadsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg, men ingår i det här sammanhanget i Den oberoende kommittén för främjandet av Ljusdals municipalsamhälles utveckling. Ett långt och komplicerat namn på den grupp som arrangerar festivalen.

– Om man kan uttala det får man vara med, skojar Elisabet Sandqvist, en av entusiasterna i kommittén.

Läs också om förra årets tema: Här blir det historiskt kaffe

Daniel Olsson berättar att gruppen består av ett stort antal personer, som exempelvis representanter från kommunen, Ljusdalsbygdens museum, Ljusdal i centrum och fotoklubben.

– Sedan är det många som är med och sponsrar på olika vis.

En hel del aktiviteter är inplanerade under dagen, bland annat filmvisning, stenmålning, sagoläsning och berättelser om forna tiders mode i Ljusdal. I en rakstuga kan den modige få sitt skägg bortskuret med en riktig rakkniv, och det finns även en mordgåta att lösa.

Läs också: Hyllning till historien i Ljusdal

– Sedan har vi utställningar om Ljusdals butiker och fotoklubben har sitt fotoplank där allmänheten får vara med och sätta upp foton. Tanken är att det ska finnas något för alla generationer, säger Daniel Olsson.

En av huvudaktiviteterna är en modevisning klockan ett på Riobiografen. Det är elever från Vintergatans friskola som kommer att vara mannekänger. Kristin Berg ansvarar för modevisningen och berättar att hon har letat fram kläder med hjälp av såväl museet som privatpersoner.

Läs också: Så kan Ljusdals nya kulturkvarter se ut

– Den ska vara som en historisk resa från slutet av 1800-talet till 1980. Det är roligt att se skiftningarna på modet genom åren. Det skiljer sig väldigt mycket samtidigt som mycket går igen, säger hon.