Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här var frågorna som tvingade Mehmet Kaplan (MP) att avgå

/

12:30 på måndagen tog det slut. Efter en intensiv medievecka var bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) politiska karriär över.
På en pressträff i Rosenbad meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han mottagit bostadsministerns avskedsansökan. Och beviljat den.

Annons

Bakom avgången ligger ”en samlad” bedömning av att Kaplan har svårt att verka som bostadsminister med det som kommit fram den senaste tiden. Och i pressträffen framförde Löfven en klassisk paradox, å ena sidan hyllade han Kaplan för att föra dialog med meningsmotståndare och på den andra sidan att det är just det som blev den sammantagna bilden som blev för mycket…

Läs mer: Om Kaplan kan sitta kvar avgörs hur du svarar på de här frågorna

Kaplans situation var ohållbar, det var uppenbar för de flesta redan förra veckan.

Lek med tanken att en minister i Alliansregeringen, låt oss säga en moderat, hade varit på middag. Och fotograferats. På samma bild fanns bland annat en ledande person från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen med.

En tredje person fanns också med på bilden, låt oss dra till med vice ordförande i Hembygdsföreningarnas riksförbund, som senare har skrikit: "Döda! Döda! Döda!" Och pratat om ett annat folk som hundar.

Skulle den ministern kunna sitta kvar?

Bilderna på Mehmet Kaplan från sommaren 2015 är besvärande. Här deltog Barbaros Leylani, vice ordföranden i Turkiska Riksförbundet som skämde ut sig med ”Döda-talet” (talet om att döda armenier) på Sergelstorg.

Medverkade på middagen gjorde också Ilhan Senturk, ordförande för Grå vargarna i Sverige. Grå vargarna är en högerextrem och våldsam fascistisk organisation, numera närstående det turkiska islamistpartiet AKP som leds av den allt mer auktoritäre Erdogan.

Kaplans uppträdande vid en middag med dessa företrädare var inte första snedsteget. Till bilden kan fogas uttalanden om att jämföra Israel med Nazi-Tyskland, besök hos korruptionsanklagade AKP-företrädare i Istanbul, uttalande om att IS-resenärer kan jämföras med svenska frivilligkåren i Finland 1939 för att bara nämna några exempel. Kaplan har ett mönster i att hamna i dåligt sällskap och att göra uttalanden som visar att det dåliga sällskapet påverkar ministerns begreppsvärld.

Det var en stridslysten Kaplan som meddelande sin avgång med att slå tillbaka mot anklagelserna.

– Låt mig vara tydlig, det här är inte en bekräftelse av de uppgifter om mig som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är. Därför kan jag tryggt kliva av. Jag tänker fortsätta mitt engagemang. Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti.

Nolltolerans mot fascism och rasism måste gälla oavsett fascistens och rasistens modersmål eller religion. Varje annan hållning är demokratiskt otänkbar. I alla fall för den här ledarsidan. Och istället för att svara på frågan kom Löfven och Kaplan fram till att det var bättre att Kaplan avgick. Både Miljöpartiet och statsministern förtjänar kritik mot att man över huvud taget släppte in Kaplan i regeringen med tanke på alla de varningssignaler som fanns.

Läs mer: Accepterar Löfven vad som helst?

Kaplans portfölj delas nu tillfälligt av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och näringsminister Mikael Damberg (S). Stalltips på ny bostadsminister är Mats Pertoft (MP), riksdagsledamot från Stockholm. Om det kommer att byggas fler bostäder efter det här är en helt annan fråga.

Annons