Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här gör mig galen!

Ludd i torktumlaren, brödsmulor på köksbänken, smör i marmeladen, skäggstubb i handfatet, disktrasan i en surnande liten hög, ihopknölade strumpor i tvätten ... grrrrr!

Känns det igen, de där små struntsakerna som skapar irritation? De kan väcka reaktioner som kan ge både positiva och negativa resultat.

– Det finns en inbyggd tendens hos alla människor att ta åt sig äran för saker. Det är en känsla av att det är jag som gör allting och alla andra gör mindre än jag. Den finns hos oss alla, men vi är inte medvetna om den, säger Birgitta Falk, lektor i psykologi vid Högskolan i Gävle.

Vad man reagerar på, och hur man reagerar, varierar från person till person.

– Vi har alla olika behov av att det ska vara rent, till exempel, säger Birgitta Falk.

Sura lappar i tvättstugan är ingen bra idé även om grannen lämnar ett centimetertjockt lager ludd i torktumlaren, menar Birgitta Falk.

– Risken med arga lappar är att de som är skötsamma blir sura och tycker att de inte får någon uppskattning för vad de gör. Då blir det bara dålig stämning.

Vad ska man göra om man verkligen tycker att något är ett problem?

– Då ska man ta upp det i rätt forum. Man ska också skilja på sak och person. Gör det till ett gemensamt problem, som man ska lösa tillsammans på ett sätt som blir bra för alla. Det är enkelt att säga, men svårt att göra. Var konstruktiv och föreslå alternativ, säger Birgitta Falk.