Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är vad vi borde prata om

I valrörelsen har det handlat mycket om plånboksfrågor med rätt marginell betydelse för flertalet och mycket lite om de större frågor som verkligen betyder något.

Annons

Om vi nu ska prata plånboksfrågor så har Riksdagens Utredningstjänst kommit fram till att 9 av 10 svenskar skulle tjäna mer på det rödgröna alternativet. Men det är egentligen oviktigt. Viktigt är däremot vilket samhälle vi vill ha och vilket samhälle vi är på väg emot.

Jobb eller bidrag är den fråga som Alliansen vill att vi ska ställa oss inför valet. Det är en fråga som grundar sig i en skev verklighetsuppfattning. Där man tror att folk hellre fuskar än söker jobb och inte ser våra försvagade trygghetssystem som de omställningsförsäkringar de ska vara.

Men om vi nu ska prata bidrag. Enligt Socialstyrelsen ökade utbetalningarna av socialbidrag under första halvåret 2010 i åtta av tio kommuner. Jämfört med samma period 2006 betalades en miljard mer ut i år. Ett ökat bidragsberoende som till stor del är en direkt följd av regeringens politik.

Arbetsförmedlingens uppföljning av de 14321 personer som utförsäkrades vid årsskiftet visar att 40 procent återvänt till sjukförsäkringen. Medan 362 personer fått ett vanligt (osubventionerat) jobb.

Det berättas att den gamle centerledaren Thorbjörn Fälldin alltid brukade fråga hur nya lagar skulle påverka hans grannar i Ramvik. Vid konflikt fick teorierna ge vika för verkligheten. Så är det inte idag.

Idag prioriteras modeller och teorier framför människor. Tänk om ansvarig minister hade tagit reda på vilka konsekvenserna av den nya sjukförsäkringen skulle bli för en medelålders kvinna med cancer eller epilepsi? Kristdemokraterna må prata om verklighetens folk, men de bryr sig inte om deras villkor.

Om vi nu ska prata skatter, så visar en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att många svenskar tror att mindre än hälften av kommunernas och landstingens utgifter går till vård, skola och omsorg. När det egentligen är 90 procent. Det är väl därför ingen frågar Alliansen vad som inte ingår i det luddigt definierade välfärdens kärna. Tvärtemot sanningen verkar många tro att det finns mycket onödigt att skala bort från välfärden.

Men vissa saker måste få kosta. För i längden tjänar vi alla på en bra välfärd. Skatterna fyller en funktion och det är inte främst att vara incitament för att få folk att jobba mer eller bli friskare. Många viktiga saker kostar mycket, men blir billigare när vi väljer att finansiera dem tillsammans.

Och om vi ska prata lite om det borgerliga Sverige, så är det en plats där våra gemensamma tillgångar reas ut för att aldrig kunna köpas tillbaka. Exempelvis Apoteket, Bilprovningen, skolor och bostäder.

Nästa mandatperiod kanske det blir Vattenfall, Systembolaget, SJ – utförsäljningar vars konsekvenser kan bli långt allvarligare än någon analys kan överblicka. Bara för att Alliansen har en närmast religiös övertro på att privat ägande alltid är bättre än gemensamt.

Förhoppningsvis är vi många som tänker på politiken i ett större perspektiv nu på söndag. För sanningen är att vi alla vinner på minskade klyftor, mer än vad som kan mätas i pengar.

Därför behövs en rödgrön regering. För hela Sverige – och för oss som bor här.

Mer läsning

Annons