Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är riktigt roligt"

Trots busväder och envist snöande blev det stor uppslutning när skoterklubbarna i Ljusdal, Järvsö och Delsbo bjöd in till skoterträff på Järnvallssjön under lördagen. Minst 300 snöskotrar och säkert dubbelt så många människor fanns på plats för att umgås, äta kolbullar och se det senaste inom skoterhandeln.

Snön faller ihärdigt under lördagen, men det hindrar inte hängivna snöskoteråkare från att ge sig ut på tur.

På Järnvallssjön, som ligger öster om sjön Gryttjen mellan Ljusdal och Delsbo, har massor av skotrar i olika format och åldrar samlats.

– Det här är riktigt roligt, säger Stefan Norin, ordförande i Ljusdals skoterklubb.

Han och vice ordföranden Leif Ljus står bakom hamburgerståndet och ser hur allt fler skotrar hela tiden ansluter till gemenskapen.

Det tjuter till ibland när någon vill testa sin motor, och avgaserna sprider sig i luften. Allt från gamla Ockelbo-skotrar till de nyaste modellerna med hög prestanda har parkerats i långa rader på isen.

– Det är alla varianter här. Touringmaskiner, racermaskiner och arbetsmaskiner, säger Stefan.

Det är första gången som alla tre skoterklubbar bjuder in till träff på det här viset, men Stefan Norin tror att det kan bli en återkommande begivenhet.

– Vi har haft jättebra samarbete. Det är jättekul att det blev så mycket folk. Vi lade ut på Facebook och på hemsidan hos alla klubbar. Det når många då.

Förutom kolbullar och hamburgare finns fyra skoterhandlare på plats och visar upp nyheter inom branschen.

– Vi har Åkes motor från Delsbo, Ljusdals motor, Grönings maskinfirma, Järvsö motor och Yamaha från Ljusdal här, säger Stefan.

Han tycker det verkar som att fler och fler hakar på skoteråkning som fritidsintresse.

– Det ger en frihetskänsla, man kan åka lite överallt längs lederna, kanske grilla korv. Ofta åker man flera stycken så att man är ett gäng.

Ute på isen anländer precis ett gäng gamla Ockelboskotrar. Några av dem har stickers som det står BonnBagers på. Erik Svedberg från Norrbo och Simon Lindqvist från Delsbo har nyligen startat ett veteranskotersamfund, berättar de.

– Vi köpte 60 veteranskotrar i vinter. Nu har vi uppåt 70 stycken. Vi tänkte samla på oss ett gäng Ockelbos, för vi har som mål att dra i gång en veteranskotersafari i framtiden.

Det är lite kultkänsla med de gamla maskinerna, tycker Simon Lindqvist.

– Det är "back to pistvakt". Alla har sett serien, men ingen har upplevt det. Vi vill ge den upplevelsen.

Föreningen har bara varit i gång i ett halvår, men grabbarna har redan många idéer.

– Vi har tänkt anordna veteranskotercross den 14 februari i Hålsjö vid Norrbo. Alla får komma, men det är bara gammelskotrar som får vara med och tävla.

Det är inte speciellt kallt, men snöflingorna kyler hud som inte täcks av vantar och halsduk. Vid en kåta uppe på land står Sigrid Knardal Persson med dottern Line och värmer händerna vid elden tillsammans med Therese Ahlström och hennes döttrar Tilde och Ellen.

De är tre familjer som åker i fem skotrar tillsammans till dagens möte, berättar Sigrid.

– Barnen sitter i pulka och föräldrarna kör.

Döttrarna har vinterröda kinder och uppskattar helt tydligt dagens utflykt.

– Det gick snabbt med skotern. Och så var det roligt när pappa ramlade, säger Ellen.

– Ja, han körde fast lite, säger Therese.

De brukar åka ut på skoterturer då och då.

– Nu när vi har skaffat pulka så blir det mer, och den här vintern är fantastisk.