Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är himmelriket för mig"

Han har många strängar på sin lyra, Bengt Larsson från Kallmyr. I dag fyller den vetgirige centerpartisten, kyrkopolitikern, jordbrukaren och bokslukaren 75 år men att ta det lite lugnt är inte riktigt hans melodi.

Uppe på kullen i Kallmyr ligger gården Stôlpens. Boningshuset breder ut sig med utbyggda vinklar och vrår. På gården står det ett antal byggnader.

– Jag har skapat allt som finns här, slakteri, bakstugan, växthuset och jag har skogen alldeles i närheten, djuren och min fäbovall. Och jag har en utsikt från huset som är få förunnat, säger Bengt Larsson och fortsätter:

– Det här är himmelriket för mig.

Bengt Larsson och hans fru Christina Hägg bor tillsammans på gården, som även är hans familjehem. Boningshuset har han byggt ut vartefter åren gått – 13 rum och kök har det till slut blivit.

På vinden i stallet har Bengt Larsson inrett ett rum med gamla skolmöbler där barnbarnen brukar leka. Att snickra är ingen konst för honom. Han har nämligen inte bara varit lantbrukare utan också varit verksam och ägare till företaget Bengt Snickare sedan år 1985.

När Bengt Larsson var 15 år och gått ut skolan tog han över sin pappas lantbruk. Under åren med lantbruk har det passerat kor, grisar, höns och diverse djur på gården. I dag finns det 55 tackor kvar och en häst. När Bengt Larsson inte jobbar med djuren skriver han på sin bok om Kallmyr, släktforskar, är politiskt aktiv och har rest en hel del.

24 olika länder har besökt och Bengt Larsson berättar ivrigt om sina strapatser från bland annat när han badade i Döda havet. Om när han såg monumentet Mount Rushmore med de fyra presidenterna uthuggna ur bergsmassivet Black Hills och när han på håll såg monumentet Crazy horse, ett minnesmärke för de legendariska indianhövdingarna, som han själv berättar var lika högt som Järvsö klack.

Berättelserna ur Bengt Larssons liv är många och långa. Han berättar om resorna med folkdansen, om knivarna han snidat och att han under 35 års tid varit den som rest majstången vid midsommar på Hembygdsgården i Ljusdal. Att han vid sjuttio års ålder började studera historia vid Gävle högskola och om hans liv som kommunpolitiker.

– Det var roligt att läsa med de yngre. Det var spännande. Många frågade hur jag fixade studietekniken, men det var enkelt. Det hade jag med mig från politiken, säger Bengt Larsson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik