Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar väl om patienterna?

Efter nyår ska alla i Hälsingland kunna välja sin läkare.
Regeringen har, tack och lov, beslutat att alla ska få välja, oberoende av var man bor i Sverige. Så nu ska det införas även i landstinget i Gävleborg. Visserligen lite motsträvigt. Men det är på gång.

Den stora farhågan har varit att landstinget sätter så höga krav på de som vill ansluta sig till systemet att bara landstingets egna familjeläkarmottagningar klarar kraven.

Och det är precis vad som håller på att hända.

Istället för att välkomna nya läkarmottagningar är man är så rädd att det ska komma nya etableringar att kraven ställs alldeles för högt.

Inte på kvaliteten. Utan på storleken. Minimikraven för att få starta är högt satta med allt ifrån medicinsk fotvård till rehabilitering och psykosociala team. Att de allra flesta vill träffa en läkare för att de är förkylda eller halsont verkar inte ha slagit ledningen.

Men så har Socialdemokraterna heller aldrig tyckt att patienterna ska kunna välja läkare. Och Centern har inte imponerat med sina ideologiska ställningstaganden i landstinget sedan de tillträdde som majoritetsparti. Tvärtom.

Det som är intressant med de valmöjligheter som redan finns i samhället är att människor inte bryr sig så mycket om driftsformer.

Det är politiker som bryr sig om driftsformer. Ingen annan.

Alla andra väljer ett, ur deras perspektiv, bra dagis eller skola till sina barn. Och smaken är som baken, delad.

Precis så kommer det vara även i vården.

Den stora utmaningen i valfrihetsreformen borde inte vara att begränsa marknadens utbud och efterfrågan. Tvärtom. Alla intressenter borde uppmuntras. Läkarbristen är stor i Hälsingland och allt som kan attrahera nya läkare är bra.

Därför borde reformen ses som ett positivt komplement till det som redan finns.

I värsta fall kommer politikernas beslut att innebära att de större orterna i länet får nya läkarmottagningar men att patienterna på de mindre orterna, där det är skriande brist på läkare fortfarande kommer att dras med läkarbrist och svårttillgänglig vård.

En ensam erfaren och engagerad läkare kan göra mer nytta än en hel hälsocentral med oengagerad personal som ser patienterna som problem. Därför borde politikerna uppmuntra alla som vill etablera sig i Hälsingland.

I oktober går landstinget ut med förfrågningar. Det är bara att hoppas att det kan attrahera nya läkare. För det behövs.

För det är väl patienterna det här handlar om?