Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om vem som ska bestämma

/

Visst förefaller rubriken för denna ledare lite väl självklar. Vi går till vallokalen på söndag för att rösta på de partier och politiker som vi vill ska få den politiska makten i våra folkvalda församlingar de fyra kommande åren.

Annons

Fast valet handlar inte bara om vilka politiker som ska bestämma. Det handlar minst lika mycket om hur mycket vi vill att politikerna ska bestämma. Och hur mycket vi som enskilda medborgare ska få bestämma.

Om man vill att det är politikerna som ovanifrån ska fatta besluten eller om besluten i allt större omfattning ska fattas underifrån av de som berörs.

När vi nu sammanfattar de frågor som vi har ställt till de personer som toppar partiernas valsedlar till kommunfullmäktige i Hudiksvall och Nordanstig är det tydligt att det är stor skillnad i synen på valfrihet och självbestämmande.

De borgerliga partierna sätter en stor tilltro till kommuninvånarnas förmåga att själv avgöra vad som är bäst för dem och fatta egna beslut. Medan man på vänsterkanten tycks ha uppfattningen att det är politikerna som är bäst skickade att avgöra vilka behov som föreligger och hur de ska tillgodoses. Möjligen kan man på marginalen tillåta en viss mån av delaktighet i beslutandeprocessen.

Det är också tydligt att S och V helst vill ha all verksamhet utförd i politikerstyrd regi. Medan de borgerliga partierna vill se en mångfald av utförare. Där kommunalt styrd verksamhet blandas med privat och kooperativ. Där personalen ges större möjlighet att själv fatta beslut och ta ansvar.

Ibland tycks det som att det inte är någon större skillnad mellan de politiska partierna. Men när det kommer till frågan om vem som ska fatta besluten så blir skillnaden väldigt tydlig.

Så när du nu funderar över vem du ska lägga din röst på då du kliver in i vallokalen på söndag är det inte bara de åtgärder och satsningar som partierna utlovar som du ska reflektera över. Du ska också fundera över om du vill att politikerna ska bestämma allt eller om du själv vill ha en större möjlighet att göra egna val.

Vill du ha ökad valfrihet och ett större självbestämmande röstar du i Hudiksvall för majoritetsskifte och ger Sven Bergström (C) och Hudikalliansen ditt förtroende.

I Nordanstig lägger du din röst på Stig Eng (C) och hans allianskollegor.

Mer läsning

Annons