Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar inte om bröstpumpen

/

Ohlys uttalande i SVT:s partiledarutfrågning förra veckan om att det går att pumpa brösten för den som ammar apropå det här med delningen av föräldraförsäkringen blev till veckans metadebatt. En av många i valrörelsen 2010 kan tilläggas.

Annons

Fokusera på huvudfrågor som jobben, vård, skola och omsorg är liksom inte lika intressant som tramsdebatter om butlerbisatser och enkla konstateranden om att den som ammar kan pumpa brösten. Tydligen.

I valrörelsen 2010 är tonläget är uppskruvat. Det huggs som en kobra på trivialiteter och varje ord räknas. På ett helt annat sätt än det tidigare gjort.

Så när Ohly försöker svara på Anna Hedenmos illa underbyggda påståenden om att mååååånga svenska kvinnor i så fall måste sluta amma i förtid om föräldraförsäkringen skall delas lika, hugger högern och kokar ner ett i grunden vettigt förslag från Vänsterpartiets sida till bröstpump.

Men huvudfrågan handlade inte om bröstpumpande. Det handlade om att dela föräldraförsäkringen lika mellan föräldrar som rimligen borde ha ett lika stort intresse av att vara med sina barn.

I det mäktiga borgerliga PR-maskineriet blev Ohlys uttalande dock självfallet till kommunistförtryck gentemot landets föräldrar. Även om det inte framstår som sådär jättetroligt att vare sig Vänsterpartiet eller Lars Ohly vill tvinga alla landets mammor till att pumpa brösten. Men ändå. Det som kan förvrängas och förvridas till oigenkännlighet skall förvrängas och förvridas till oigenkännlighet.

Aftonbladet gjorde dock sitt jobb och tog fram statistiken Anna Hedenmo uppenbarligen inte hade koll på. För det är inte som Hedenmo påstod, att horder av svenska mödrar kommer tvingas sluta amma i förtid. Efter 6 månader är det bara runt 11 procent av landets mödrar som fortfarande helammar. Men vad är väl fakta i jämförelse med lite hederligt grundlöst tyckande på bästa sändningstid?

Vad Anna Hedemo inte heller har koll på är förmodligen att WHOs amningsråd, som våra svenska amningsråd bygger på, baserar sig på ett fåtal studier gjorda i U-länder. I många u-länder finns onekligen skäl att helamma så länge som möjligt. Faktorer som analfabetism och smutsigt vatten gör bröstmjölk till säker mat till skillnad från bröstmjölksersättning som kan döda. Men trots det ser amningsråden alltså lika ut i u-länder såväl som i i-länder.

Bröstpumpsdebatten var inte på riktigt. Det var en del av en valrörelse där partierna tappat fokus, där orden blivit viktigare än deras verkliga innebörd och där vi tycker det är helt normalt att debattera om bröstpumpar i stället för om att dela föräldraförsäkringen. För det var ju det ordet handlade om egentligen. Men det kom ingen ihåg. Han sa ju bröstpump. Den där Ohly. Och så är han ju kommunist också.

Mer läsning

Annons