Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det gick verkligen min väg i dag"

Seger i kval, semifinal – samt final:
Ljusdalsföraren Per Engstrand visade strålande form när fjärde deltävlingen i rallycross-SM avgjordes i Kalix den gångna helgen.

Annons

Per Engstrand visade per omgående att han skulle bli att räkna med och satte snabbaste tiden av samtliga i 2400-klassen under lördagens fria träning, knappa halvsekunden före Linus Holmlund, Gargnäs. Tabelledande Mattias Ohlsson, Bollnäs, bokförde femte tid, distanserad av Per med sex tiondelar.

Den inledande kvalomgången därefter vanns av Emil Lennartsson, Nynäshamn. Per Engstrand skuggade som tvåa, medan Mattias Ohlsson – återigen – slutade femma.

På söndagen fortsatte kvalet med den andra omgången. Här knep Per spiken med 1,5 sekund i rygg på Rikard Gustavsson, Fjärås. Mattias tog hand om fjärdeplatsen.

I den tredje och sista omgången kunde Karlskronas Rasmus Olsson ta hem spelet före namnen Mattias. Fyra tusendelar av sekund skilde de båda åt. Per Engstrand blev nu sexa, vilket räckte för att ta hem spelet sammanlagt i kvalet – och därigenom säkra 16 SM-poäng. Emil Lennartsson blev tvåa i sammandraget och Mattias Ohlsson trea.

Såväl Engstrand som Ohlsson körde den första semifinalen och stod båda i det första startledet. Den förstnämnde hade innerspår vilket avgjorde i den första kurvan.

Därefter var det inget snack om saken beträffande förstaplatsen. Per Engstrand korsade mållinjen som segrare, före Rasmus Olsson och Rikard Gustavsson. Mattias Ohlsson blev till slut fyra – och slogs därmed snopet nog ut från finalen.

Även i finalheatet visade sig Engstrand vara säkerheten själv. Rikard Gustavsson var ett tag uppe jämsides i velodromkurvan, men segern gick till Ljusdalsföraren.

– Det gick verkligen min väg idag. Jag är jättenöjd, myste en belåten Per Engstrand efter målgång.

Inga problem alls?

– Jo, att styrväxeln pajade. Men det hände precis efter målgång i det andra kvalet, så även där hade jag flax.

Pressad i finalen?

– Rikard Gustavsson gav mig en hård kamp och vid ett tillfälle körde vi sida vid sida genom velodromen. Men jag hade innerspår samtidigt som Rikard körde juste och gav mig plats, fortsätter Per.

Mattias Ohlsson var av förklariga skäl mindre nöjd med utflykten till Kalix.

– Riktigt frustrerad kan man säga. Nu har jag fått tillbaka min ordinarie motor, men den känns på tok för slö. Jag var chanslös i semifinalen. Nu måste vi ta itu med detta omedelbart så att vi får tillbaka kraften tills nästa deltävling i SM i Arvika om två helger, förklarade han.

Totalt i SM har nu fyra av sex deltävlingar klarats av. Tack vare full pott i helgen, 30 poäng, avancerade Per Engstrand till spets i tabellsammandraget. Han har nu 96 poäng totalt och nio pinnar tillgodo på Mattias Ohlsson på andra plats. Tredje plats håller Rasmus Olsson på 80 poäng.

– Riktigt spännande. Nu gäller det att knyta ihop säcken i Arvika och på Kinnekulle Ring, menar Per Engstrand.

– Inget är avgjort. Jag kommer tillbaka, kontrar Mattias Ohlsson.