Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gick – till slut

Det gick vägen – men flytten var inte helt okomplicerad och det dröjde till en bit in på kvällen innan huset var på plats på nya stället.

- Nog har jag haft många stora grejer på trailern, men det här är det värsta jag kört, kommenterade Stefan Jonsson från Stefans Transport i Annefors fredagens spektakulära husflytt i Bollnäs.

Vid niotiden på fredagsmorgonen inleddes flytten från den plats nära järnvägsövergången i Vik, där huset stått sedan det byggdes på 1880-talet, till nya stället cirka en kilometer söderut nära Ljusnans strand.

Grunden, torpargrund på platta, var gjuten och klar, bygglovet fixat och den nye ägaren Lars-Erik Säll hade fått rätt mot protesterande närboende. Nu var det "bara" att lyfta på och frakta i väg kåken.

Det började bra. De två jättekranbilarna från Mora Mobillyft lyfte huset och placerad det på trailern, som inte ens darrade till när den fick 50 ton, inklusive järnbalkar, på sig.

Men trailern hade knappt börjat rulla förrän Stefan Jonsson tvingades slå stopp och begära fram mer grus på åkern. Den började bli lite lerigt i solskenet och fästet var inte riktigt det Jonsson önskade.

I väntan på att gruset las ut fick vi en pratstund med Jonsson, som berättade att han inte var orolig för vikten. Däremot skulle kanske själva omfånget på huset, speciellt höjden, kunna ställa till det.

- Faran en sån här gång är att lasten börjar svaja och det vill jag absolut inte vara med om.

Men det var precis vad som hände. Efter att Jonsson tagit huset över vägen som korsar järnvägsövergången i Vik började det gunga. Släpet fick dessutom slagsida och hjulen på trailerns högra sida grävde sig ned en liten bit i marken.

Nåja, allt löste sig, även om det ett tag såg ut som om flytten skulle avbrytas och återupptas på söndag morgon. Anledningen till det var att Trafikverket från början sa nej till husflytt på riksväg 83 efter klockan 14 och vid den tidpunkten befann sig trailern ännu ute på en åker.

Lars-Erik Säll lyckades få Trafikverket att ändra sig, så kvart över fem rullade Stefan Jonsson ut på riksväg 83 med sin last. Det tio meter breda ekipaget tog upp hela vägen, varför all trafik i båda riktningarna stängdes av.

Det hann dock aldrig bli några längre köer. Jonsson gasade på rätt så bra nu när underlaget så tillät, vänstersvängen 600–700 meter längre bort gick även den galant och huset var hemma.