Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att tänka nytt och vända trender

Det är drag i nyföretagandet.

Nyregistreringen av företag i Hälsingland och Gästrikland ökade med drygt 53 procent och aktiebolagen med drygt 111 procent förra månaden, jämfört med samma period förra året, enligt Nyföretagarcentrum.

Det ger länet en tredjeplats i nyföretagande under februari. Men nyföretagandet ökar glädjande nog i hela landet. Under årets två första månader ökade nyföretagandet från 11 024 förra året till årets 14 854.

Det finns säkerligen många orsaker till detta.

Gävleborg har av tradition varit beroende av stora basindustrier och på många sätt präglats av gammal bruksanda, där småföretagandet inte spelat någon större roll.

Men under de senaste decennierna har det skett en attitydförändring, som i kombination med läget på arbetsmarknaden och den ökande rörligheten, har givit nyföretagandet en ordentlig skjuts framåt.

Kanske börjar vi nu också se frukterna av skolans satsning på Ung Företagsamhet, UF, där gymnasieelever får prova på hur det är att driva ett eget företag under en period. Något som i bästa fall föder en lust hos många att starta eget.

Men för att det inte bara ska stanna vid en tanke har, som tidningen nyligen berättade, några före detta UF-företagare skapat ett nätverk, UF alumni Gälveborg, för att inspirera ungdomar som just lämnat gymnasiet att gå vidare på den inslagna företagarvägen.

Det ger förhoppningsvis ytterligare drag och tyngd åt dem som gått gymnasiets UF-verksamhet att komma till skott och satsa. Och det är bara fantasin som sätter gränser.

Det visar ett exempel som tidningen Entreprenör berättar om i sitt senaste nummer.

Det handlar om tre Handelsstudenter i 22-23-årsåldern som startat ett företag inom äldreomsorgen som heter Ung omsorg. För tre år sedan omsatte företaget 50 000 kronor. Nu omsätter företaget 5,6 miljoner kronor.

I början betraktades de tre killarna som lite udda fåglar som satsade på äldreomsorg medan de gick på Handels där många kanske snarare drömmer om aktier, börsföretag och flashiga jobb.

Grundtanken var att det finns många äldre som känner sig ensamma och mycket som både unga och äldre kan få ut av att möta varandra.

De satsade några sommarmånader på sitt projekt som handlade om att ungdomar skulle besöka äldre på helgerna och spela spel, läsa tidningen eller bara umgås.

Ungdomarna skulle på så vis få in en fot på arbetsmarknaden och de äldre skulle få en meningsfullare tillvaro. I lite mer högtidliga sammanhang talade de om att bygga broar mellan generationer.

Responsen och intresset var stort, men med idealitet kunde naturligtvis inte projektet bli långsiktigt. Det krävdes någon form av professionellt företagande. Det var killarna från Handels medvetna om.

De drömde om ett företag med unga anställda som skulle få lön. Ingen skulle vara över 21 år. Men för att gå i land med detta måste de hitta fler aktörer.

Rätt snart vårdföretaget Carema Care upp ögonen för killarnas företagsidé, och ville skriva ett ettårskontrakt. Och sedan tog verksamheten fart och finns nu från Trelleborg i söder till Gävle i norr.

Hittills har 2 500 ungdomar arbetat inom Ung omsorg, och det är ofta deras första jobb.

Varför berätta om det här i en ledare?

Helt enkelt för berätta att nyföretagandet ökar och för att visa på ett gott exempel på gränsöverskridande ung företagsamhet.

Och på att det går att vända trender.