Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det föds för få föl

Den nordsvenska brukshästen har stolta traditioner inom både det svenska jordbruket och som arbetshäst i skogen. Men nordsvensken är numera en hotad ras. Det finns ingen stor marknad för denna typ av häst och det föds för få föl. Diana Sandell och Lars Danhard i Silfors, norr om Alfta drar dock sitt strå till stacken för att bevara denna ras.

I dag finns sju hästar på gården om man räknar med nytillskottet, fölet som inte har fått något namn. Föräldrar är avelshingsten Bozz 2023 och stoet Gorline. Det lilla fölet är Gorlines elfte föl.

Dessutom tar Diana och Lars emot ston för betäckning. Den dag vi besöker gården finns sju ston och en inlånad avelshingst i hagarna. Stona kommer bland annat från Jämtland och Medelpad.

– Aveln är en svår bit. Stona som kommer hit ska trivas också. Därför är de uppdelade i flera små grupper, som går i flera hagar, säger Lars Danhard.

– Ingen blir rik på detta. Men för oss båda är hästarna ett stort intresse. Det är också roligt att sitta ner en stund och prata med de hästägare som kommer hit, säger Diana Sandell.

Det är inte på hästarna gården Selims lever. Det finns dessutom kalvar, kor och tjurar för köttproduktion. I dag har gården mellan 150 och 160 köttdjur.

För Lars Danhard som är uppväxt med hästar omkring sig var det nästan självklart att han fortsatte i sin fars Olle Danhards fotspår.

– För mig är den nordsvenska brukshästen ett intresse och en hobby. Jag är uppväxt med dem. Jag blev mer intresserad när jag själv började köra i skogen med häst, som 16-åring, säger Lars.

– Lars, som är 54 år, har kunskapen och kan köra i skogen med häst eller i jordbruket, säger Diana.

Hon är utbildad sjukgymnast. Men numera jobbar hon som sjukgymnast bara på deltid eftersom jordbruket tar så mycket av hennes tid.

– Det är fascinerande att hålla på med den nordsvenska brukshästen. Det är en väldigt mångsidig ras. Du kan rida med den och du kan köra med den. Detta med kommunikationen och samarbetet med hästen är så fascinerande, säger Diana Sandell.

På gården finns minst åtta olika typer av hästvagnar. Med de tre största kan de köra grupper med tolv personer.

I arbetet med att bevara den nordsvenska brukshästen ingår också att bevara själva kunskapen hur man kör med häst på rätt sätt och bevara hästredskap från förr. Där finns till exempel såmaskin, slåtterskära, höharv, självbindare och plog som drogs av häst.

I skogen användes stora pinglor på hästarna, "bimma", så man kunde höra när hästekipagen kom.