Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns många sätt att påverka på

Alf Norberg beskyller Miljöpartiet för att vara osynliga (4/2). Vi vill påpeka för Alf att rollen som politiker inte främst handlar om att synas och höras mest, utan om att bedriva politiskt förbättringsarbete som kommer våra medborgare till gagn.

Att sitta i majoritet innebär inte att man skriver flest interpellationer eller motioner. Genom att sitta i majoritet finns andra sätt att påverka. Miljöpartiet har under sin tid i majoriteten i Landstinget Gävleborg bidragit till att vi är ett av de första landstingen att investera i egna vindkraftsverk, att landstinget har antagit ett nytt och väldigt ambitiöst miljöprogram och att landstinget gör ett mycket lyckat arbete kring sjukdomsförebyggande arbete och folkhälsa.

Landstingets två vindkraftsverk håller just nu på att byggas och kommer att invigas under våren. De kommer att bidra till minskad energikostnad och minskad miljöpåverkan för landstinget.

Miljöprogrammet för 2013–2016 anger bland annat att landstingets verksamheter ska vara klimateffektiva, resurseffektiva och hälsofrämjande. På längre sikt ska landstinget vara klimatneutralt och fossiloberoende. Detta är mål som vi arbetar hårt för. Vid utvärderingen av det förra miljöprogrammet uppnådde vi 6 av 17 mål och gjorde framsteg på ytterligare sju mål. Vid en jämförelse som Sveriges Kommuner och Landsting gjorde i höstas kom Landstinget Gävleborg på tredje plats vad gäller låga utsläpp av medicinska gaser, fjärde plats vad gäller minskad användning av antibiotika och sjunde plats vad gäller energianvändning i landstingets lokaler. Gävleborg är även bäst i landet på att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Det är en fråga som Miljöpartiet har drivit länge och som många andra till en början skrattade åt men som de flesta nu inser vikten av. Vi säger inte att vi är nöjda, vi kan alltid göra mer, men framsteg sker och Miljöpartiets påverkan på politiken märks.

De frågor som är Miljöpartiets hjärtefrågor i landstinget, miljö- och folkhälsofrågorna, är frågor som vi måste tänka långsiktigt kring. Vi måste långsiktigt planera för ett hållbart samhälle. Genom regionbildningen och att landstinget övertar det regionala utvecklingsansvaret blir Miljöpartiets roll än viktigare. Vi vill vara den gröna kraft som tar ansvar för att den regionala utvecklingen i Gävleborg blir ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle också är ett bättre samhälle för alla.

Maria Aspers (MP)

landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel