Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns ingen tid att förspilla

I dag är det exakt ett år kvar av den här mandatperioden. Om ungefär femhundratjugofemtusen sexhundra minuter är det alltså åter dags att gå till valurnorna för att avlägga röst i valen till kommun, landsting och riksdag. Lite beroende på när på dagen du väljer att besöka din vallokal.

Uttryckt i minuter låter det som ganska lång tid. Men vi vet alla hur snabbt ett år passerar.

Och för våra politiker utgör den här tiden inte bara återstoden av mandatperioden, utan även den tid som de har på sig för att förebereda och genomföra en valrörelse som ska få oss att åter ge dem vårt förtroende.

Så det finns egentligen inte någon tid att förspilla.

För att manifestera detta, och självklart även nyttja möjligheten till lite extra uppmärksamhet, väljer de fyra allianspartierna att samlas till en gemensam kampanjdag just i dag. Det stora fokuset kommer att ligga på partiledarna som möts på Sergels torg i Stockholm. Men runt om i landet kommer det lokalt på en del orter att hållas liknande arrangemang.

Det är inte precis svårt att gissa sig till vad Fredrik Reinfeld, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund tänker bjuda på i samband med sitt framträdande. Det blir med all sannolikhet ännu en pusselbit ifrån budgeten och mycket troligt handlar det om ännu ett steg i jobbskatteavdraget.

Därutöver handlar det om att demonstrera enigheten inom alliansen och påtala vikten av att vinna väljarnas förtroende för ännu en mandatperiod.

Låt oss hoppas att det här inte bara är ett tillfälligt pr-jippo, likt det arrangemang som de tre rödgröna oppositionspartierna ägnade sig åt för någon vecka sedan. Utan att det här är signalen för att det kommer att bli mer fokus på allianssamarbetet än vad som varit fallet under en allt för lång period.

Det är inte bara de rödgröna partierna som behöver få ihop ett politiskt program inför den kommande mandatperioden. Även om alliansen har ett etablerat samarbete och inte alls står inför samma svårigheter som de rödgröna, så återstår fortfarande att enas om en gemensam valplattform. Om alliansen ska stå som valsegrare ännu en gång är det inte ett arbete som enbart kan skötas innanför väggarna på Rosenbad.

Men det är inte bara centralt som allianssamarbetet behöver sparkas igång. Även lokalt behöver samma arbete genomföras. I varje fall om det finns en önskan om ett sådant samarbete. Och det borde det finnas.

Inom landstinget är det på gång. I går presenterade partierna inom Samverkan Gävleborg en gemensam avsiktsförklaring. Närmre valet väntar också en gemensam valplattform. Skillnaden mot förra valrörelsen är att Centerpartiet den här gången saknas i samarbetet. I varje fall än så länge.

Hur tänker sig Centerpartiet att agera inför valet till landstingsfullmäktige? Väljer man armkrok med Socialdemokraterna, kör man solo eller öppnar man dörren för ett borgerligt samarbete?

Även inom kommunerna finns ett antal frågetecken.

Blir det exempelvis något organiserat samarbete mellan oppositionspartierna i Hudiksvall?

Och hur blir det med det borgerliga samarbetet i Nordanstig? Tänker Folkpartiet fortfarande köra solo?

Det här är intressanta frågor som väntar på svar.