Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns gott om länder att frukta, Mr Assange!

Antingen är Julian Assange en paranoid hacker som har läst för många konspirationsteorier eller så har han något fasansfullt att dölja. Annars skulle han ha landat på Arlanda redan 2010 och konflikten skulle rent juridiskt troligtvis vara ur världen.

Annons

Men istället för att låta sig förhöras i Stockholm, och sedan inställa sig vid en eventuell rättegång, valde Assange ett och ett halvt år i husarrest på den engelska landsbygden. När Högsta domstolen i London fastslog att han måste möta den svenska rättvisan fick Wikileaksgrundaren (ännu mera) panik och flydde till Ecuadors ambassad, för att söka asyl i ett land som inte är mycket att hurra för när det gäller pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Det står alltså helt klart att Assange inte bara är en aning skeptisk mot att sätta sin fot i Sverige. Han är skräckslagen.

Frågan är om det beror på att han tror att vi kommer att utlämna honom till USA, där bödlarna gnuggar händerna av förväntan att få trycka in injektionssprutan i hans 41-åriga kropp, eller om han är rädd för att dömas för sexualbrott. Själv tycker jag att det lutar åt det sista. För naturligtvis vet Assange lika väl som alla andra att han inte kommer att avrättas.

Det finns inte en chans att USA dömer en av världens mest mediala män till döden – även om de rent hypotetiskt skulle vilja. De har inte ens bett vare sig Sverige eller Storbritannien att lämna ut Assange och om de skulle göra det – och det finns minsta lilla teoretiska risk för att dödsstraff kan komma på tal – sitter Assange säkrare innanför tullarna i Gamla stan än på ett lyxhotell i Ecuador.

Då återstår egentligen bara frågan vad sjutton som hände de där två augustinätterna för snart två år sedan.

Samtidigt som Assange gör allt för att slippa Sverige, finns det tre andra män – även de kända för sin kamp för informations- och yttrandefrihet – som ingenting hellre vill än att få andas doften av svensk sommar.

I morgon är det precis ett år sedan de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fängslades i Etiopien. Ett halvår senare dömdes de till elva års fängelse för främjande av terrorism och sedan dess har de inväntat den rätta tiden för att överklaga. Den tredje mannen är Dawit Isaak som utan rättegång suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, de senare åren i det ökända Eiraeirofängelset ute i öknen.

De längtar till det Sverige som Assange fruktar.

Mer läsning

Annons