Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns framtidstro i Söderhamn

Under några vibrerande dagar i maj sken solen (nästan hela tiden) och 650 personer var i Söderhamn för att delta i Urix 2009. Urix är en åsiktsfestival som vill peppa unga till engagemang och verka som mötesplats för olika ungdomar från hela landet. Kristi himmelsfärdshelgen blev för många ungdomar, från Simrishamn i söder till Kiruna i norr, en stärkande upplevelse. Deltagarna på Urix fick nya vänner, kunskaper och erfarenheter att ta med sig i livet. Söderhamnsborna kan känna sig stolta över att ha stått värdar för ett arrangemang som Urix.

De Söderhamnsungdomar som jobbade som volontärer under Urix kan känna sig extra stolta. De gjorde ett fantastiskt jobb - dessa unga människor kan få nästan vad som helst att hända med sitt otroliga engagemang!

Urix har en ambition att vara tillgängligt; det vill säga att hörsel- eller synnedsättning eller rörelsehinder inte ska vara ett hinder för att kunna delta på Urix. Urix betalade innan festivalen i Söderhamn för en tillgänglighetsinventering av de lokaler som användes under festivalen. Resultatet av den inventeringen var tyvärr nedslående, i Söderhamn går det inte att röra sig lika fritt om man har någon form av funktionshinder.

Riksdagen har beslutat att offentliga lokaler och allmänna platser ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar senast 2010. Så gott som ingen kommun kommer att klara dessa mål. Urix var behjälplig i att peka ut några områden där Söderhamn kan bli bättre – vår uppmaning till ansvariga tjänstemän och politiker är utnyttja kartläggningen och åtgärda bristerna. Urix hoppas att kommunen vill ta tillvara på de resultat som inventeringen visade för att göra kommunens lokaler välkomnande för alla, oavsett funktionalitet.

Före Urix frågade många oss: Söderhamn, vars ligger det? Många har nu fått svar på den frågan och om Söderhamns kommun har tur så sprider sig ordet om Söderhamn som ungdomskommun runtom i landet. Särskilt Verkstäderna och Norrtullsskolan var många imponerade av.

En av volontärerna sade under helgen att han faktiskt var stolt över att vara från Söderhamn, något han aldrig hade känt förut. Under tre dagar fanns det så mycket engagemang, energi, diskussionslust och framtidstro i Söderhamn att det i alla fall för oss kommer att värma året ut. Söderhamns kommun – missa inte chansen att förvalta den energi och den kunskap som arbetet med Urix har lämnat hos kommunens unga (och äldre unga) invånare!

Anna Glas

projektledare för Urix 2009

Styrelsen för Föreningen Gemensam Framtid

genom ordförande Ola Karlman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel