Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns det gott om idioter

Vilken jävla idiot.

Jag ska inte avslöja vem som sade det och i vilket sammanhang. Men jag reagerade verkligen.

Annons

Kalla någon för idiot! Och till på köpet en jävla idiot.

Det har jag aldrig gjort, även om jag både tänkt och sagt ett och annat olämpligt. Men där går någon slags gräns.

Eller åtminstone har det gjort det. Ända tills jag uppmärksammades på ordets historiska ursprung.

Alltihop går som mycket annat förstås tillbaka till de gamla grekerna. Redan de gamla grekerna kallade nämligen varandra för idioter.

Idiot är egentligen ett grekiskt ord som betyder en som bara tänker på sig själv.

I det antika Grekland hade medborgarna i städerna både rättigheter och skyldigheter. I varje fall de manliga. Kvinnor och slavar var däremot utestängda från medborgarskap.

Till medborgarskapets skyldigheter räknades att aktivt intressera sig för hur samhället styrdes och vara med i beslutsprocessen.

Enligt internetsajten kallade grekerna en person som inte engagerade sig i och deltog i samhällsfrågorna, och som inte använde sin rösträtt, just för idiot. Någon som bara tänker på sig själv.

I den meningen kanske det finns gott om idioter också i våra dagar. Människor som bara tänker på sig själva och som inte engagerar sig i samhällsfrågorna.

Numera är lyckligtvis inte medborgarskapet, och samhällets rättigheter och skyldigheter, bara begränsade till fria män. Däremot kan man nog ifrågasätta hur stort samhällsengagemanget är bland många av våra dagars kvinnor och män. Och hur stor kunskapen är om politik och demokrati.

Vi är rätt snabba på att kräva rättigheter. Och att politikerna ska fixa det bra för oss.

Vi står gärna på sidan om planen som experter och talar om hur spelet ska gå till. Men vägrar oftast att delta. Förutom att möjligtvis vara med och ta ut laget vart fjärde år.

Och hur är det med skyldigheterna? Hur många bryr sig om samhällsfrågorna? Om inte det egna dagiset, den egna skolan, den egna miljön, den egna pensionen är hotad.

Vad var det idiot betydde? Jo, en som bara tänker på sig själv.

President John F Kennedy uttryckte det så här: "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land."

Jag tycker fortfarande att idiot är ett mycket motbjudande uttryck. För att inte tala om jävla idiot.

Även om det nog finns många idioter. Åtminstone i den ursprungliga betydelsen.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons