Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det får inte hända igen"

Barn- och ungdomspsykiatrin tar åt sig av kritiken.
Oavsett vad som hänt ska inte patienter må sämre efter att BUP blivit inkopplade.
- Jag kommer personligen att kontakta Anna så att hon får berätta vad som hänt, säger vårdenhetschef Gunilla Winqvist Lindström.

Annons

Barn- och ungdomspsykiatrins vårdenhetschef i södra hälsingland, Gunilla Winqvist, tycker att det låter allvarligt om det gått till som Anna beskriver det.

- Jag kommer att göra en avvikelserapport så att vi kan utreda vad som hänt. Barn ska naturligtvis känna att det finns hjälp att få.

Enligt henne går en normal handläggning inte till så här och tar heller inte så här lång tid. Det normala är att vårdnadshavaren eller socialtjänsten är med och planerar vården.

- Om man fått en bedömning där det konstateras att det ska sättas in en behandling ska man få det. Jag ska se över vad det är som fallerat, säger Gunilla Winqvist.

Även om det skulle vara ett missförstånd så har BUP gjort fel. Då har handläggaren varit otydlig, menar hon.

Psykiatrin har en vårdgaranti som innebär att patienter inte behöver vänta mer än 30 dagar från första kontakt.

- Jag kommer personligen att kontakta Anna så att hon får berätta vad som hänt.

Gunilla Winqvist tycker att det låter märkligt om en handläggare har ringt och frågat patienten om hon vill ta livet av sig, det tror hon kan vara taget ur ett sammanhang.