Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det får inte bli dyrare att ta sig till jobbet

Just nu verkar de flesta partier inne på att ersätta dagens reseavdrag som ser till restid med avdrag som bara ser till körsträcka, skriver Lennart Bengtsson.

Partierna pratar mycket om att fler ska komma i jobb eller att fler ska få chansen att gå till jobbet. Men de som får jobb måste också kunna ta sig till jobbet och då är det bilen som gäller. Andelen bilresor till jobbet är 67 procent medan gång och cykel bara svarar för 3 procent räknat som personkilometer. 26 procent åker kollektivt. Allt enligt senaste resvaneundersökningen.

Just nu verkar de flesta partier inne på att ersätta dagens reseavdrag som ser till restid med avdrag som bara ser till körsträcka. Det kommer att göra det mycket dyrare att komma till jobbet. Dessutom kommer restiderna att öka om bilister av kostnadsskäl tvingas resa kollektivt.

I snitt reser bilpendlare 31 minuter per resa medan kollektivresenärer reser 46 minuter, trots att genomsnittsresan är 25 km för båda grupperna. Hela 50 procent längre restid. Det tror jag ingen politiker själv skulle acceptera.

Lennart Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel