Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det brann i Ljusdal under Valborg

På onsdagskvällen firades Valborg med besked runt om i Ljusdal.

På flera platser hälsades våren välkommen med tal, sång och musik. Andra nöjde sig med en egen majkase för att värma upp sig i den kyliga vårkvällen. Många andra visade det sig, inför Valborg hade räddningstjänsten fått in 55 brasanmälningar vilket är rekord.

En som eldade själv var Färilabon Pierre Nyqvist som precis som vanligt firade in våren tillsammans med grannarna. Han höll en inledningsvis ganska imponerande brasa under uppsikt.

– Varje år eldar vi och grannarna. Det är en chans att vara med ungarna, grilla lite. Och ta en pilsner också, säger han.

Några mil bort sjöng Ljusdals kyrkokör hur vintern rasat ut ur alla fjällar vid Hembygdsgården i Ljusdal. Sångens vårvärme behövdes för det var många de runt 250 besökarna som stod och huttrade i den kylslagna kvällen. Men det hindrade dem inte från att stämma i när kommunchefen Claes Rydberg hälsade våren välkommen med ett fyrfaldigt leve.

– Hurra, hurra, hurra, hurra!, rök det ur de många munnarna på plats.

En som var vid hembygdsgården för första gången var fyraåriga Adelia Fahlström.

– Det är en stor eld. Den är fin och gul, säger hon.

Även Järvsös Valborgsfirare kunde njuta av musik och eld i härlig harmoni på den vackra Kyrkön. Ett hundratal personer samlades kring den stora elden och njöt av utsikten ner mot Ljusnan.

Fyrmänningarna, tillika bästisarna Linn Sigurdsson, 15, och Linnéa Eriksson, 14, brukar fira Valborg här tillsammans med familj och vänner. De var rejält påpälsade då termometern var närmare vinter än vår, men Linn Sigurdsson tyckte ändå det var vår i luften.

– Ja, det kom ju ingen snö.

Men det är ju så kallt?

– Värmen kommer tillbaka, säger Linn Sigurdsson.

– Får vi hoppas, fyller Linnéa Eriksson i.