Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det borde vara förbjudet...

En allvarlig, gråsprängd dam spänner ögonen i kameran och förklarar Essunga som tobaksfri kommun. Livrädd googlar jag fram den västgötska pytteorten så att jag inte av misstag skulle råka hamna där.

Dessvärre är hon inte ensam om att ropa på förbud mot företeelser hon ogillar, kamouflerat bakom det numera allestädes närvarande "tänk på folkhälsan".

När blev vi så förtjusta i att förbjuda? Och hur är det tänkt att alla lagöverträdelser ska beivras med en krympande poliskår?

Rökarna har jagats i decennier. Och det är fullständigt oomkullrunkeligt, för det är farligt att röka. Det vet ju varje människa.

Ut från arbetsplatser, ut från restauranger. Släng ut dem från balkonger när de förpestar grannarnas omgivning. Och enligt det senaste förslaget skulle man väl också kunna låta rökare som bryter mot perrongrökförbudet, springa framför tåget. Som straff.

I Essunga får jag inte snusa heller för den gråsprängda damen. För hon vet att det är farligt.

EU har ju länge försökt stoppa svenskarnas prillor. Undrar om de vet i Bryssel att de har en bundsförvant i Essunga.

Hur svårt är det inte att leva det här livet och försöka undvika allt som är farligt. Helt omöjligt att undvika allt dödligt. 

Det är tragiskt att människor går och cyklar med hög musik i hörlurarna och inte hör tågen komma. Så naturligtvis får polisbefälet frågan om inte hörlurar borde förbjudas. Jo, varför inte, funderar han.

Surströmmingen har också med nöd och näppe simmat genom EU-byråkraternas nålsöga. Den borde egentligen förbjudas, oklart varför.

Män som kissar stående är obehagligt. I alla fall för oss som är nästa toalettbesökare. Så ropas det på förbud mot detta oskick. Dock inte mot män i största allmänhet men det är nog inte så långt borta och man ska tro vissa riksdagskvinnors twittrande.

Förbudsivrarna brukar föra en ojämn kamp mot alkoholkonsumtionen. Tobak är lättare att förbjuda för brukarna är färre. Rör inte fredagsgroggen!

När vi ändå är inne på vad som är farligt så måste det ju snart komma ett förbud mot bearnaisesås och pizza. Allra helst kombinationen. 

Det är ju bara att titta sig omkring på landets överviktskliniker.

Men kanske finns det en spärr där. Kanske är det fortfarande tillåtet att äta ihjäl sig.

Men läsk borde väl ändå förbjudas. I skolan åtminstone.