Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir liten effekt

Regeringen kommer att i höstens budgetproposition föreslå sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster.

Annons

Sänkningen från 25 till 12 procent beräknas kosta statskassan 5,4 miljarder kronor under nästa år.

Den varaktiga kostnaden antas vara någon lägre, 3,6 miljarder kronor. Utöver momssänkningen presenterade regeringen även några mindre satsningar riktade mot ungdomar. Bland annat en förlängning av ett antal tillfälliga åtgärder på utbildningsområdet, som man tidigare avsåg fasa ut under år 2012.

Regeringen egen bedömning är att det här ger omkring 3 000 nya jobb. Sänkt krogmoms är en extremt dyr åtgärd, med mycket tveksam effekt på tillväxt och sysselsättning. Varje nytt jobb kommer att kosta 1,8 miljoner kronor.

Socialdemokraterna anser att vi vid skakiga ekonomiska tider behöver använda det begränsade reformutrymmet på det mest effektiva sättet. I nuläget prioriterar vi investeringar i det som bygger Sverige starkt på sikt: infrastruktur, utbildning samt forskning och utveckling. Så skapas även sysselsättning i det kortare perspektivet.

Iida Häkkinen Skans, doktor i nationalekonomi, och verksam vid finansdepartementet, har i en ny studie slagit fast att erfarenheterna från en motsvarande momssänkning på frisörtjänster i Finland, visar att varken efterfrågan på frisörtjänster eller sysselsättningen inom branschen påverkades.

Skans menar att lika små effekter är att vänta av den sänkning av restaurangmomsen som genomfördes i Finland vid halvårsskiftet år 2010.

En helt felprioriterad satsning från regeringen.

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel