Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir kamp ända in i kaklet

/

I torsdags kom Statistiska centralbyråns stora väljarundersökning som visade på ett tydligt övertag för det rödgröna blocket.

Och SCB har prickat in rätt valsegrare i sin majmätning ända sedan 1973.

Igår publicerade flera tidningar Sifos junimätning som visar på ett klart övertag för den borgerliga alliansen.

Annons

Och Sifos junimätning har prickat in rätt valsegrare elva av tretton gånger sedan 60-talet.

Professorn och valforskaren Sören Holmberg i Göteborg verkar ha mer huvudbry än någonsin.

Det var han som yttrade de bevingade orden: "Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt", hösten 1997 då övertaget för de rödgröna låg på mellan 11 och 15 procentenheter i väljarunderökningarna.

Senare närmade sig den rödgröna oppositionens övertag 20 procentenheter. Och en sådan ledning har ingen tidigare hämtat in.

Nu är Sören Holmberg betydligt försiktigare och konstaterar bara att två historiska trender pekar åt var sitt håll.

När SCB publicerade sin stora undersökning i torsdags gick den stick i stäv med Novus, Demoskop och Synovate som alla visade på en opinionssvängning under senare delen av maj och början av juni.

Eftersom SCB har så lång produktionstid gjordes de flesta intervjuerna i undersökningen före mitten av maj.

Nu bekräftar Sifo att opinionsvinden, som tidigare blåst starkt från vänster, nu har ändrat riktning.

Ändå är i stort sett den enda slutsats man kan dra att väljaropinionen är mycket rörlig och att de sista månaderna i valrörelsen kommer att spela en avgörande roll.

Det finns dock en tydlig tendens i samtliga väljarundersökningar och det är raset för Socialdemokraterna.

I senaste Sifo, som publicerades igår, får partiet bara 30,6 procent. En minskning med 3,7 procent. En statistiskt säkerställd nedgång. Och Moderaterna är största parti med sina 32,9 procent.

Även i senaste SCB visade S en nedgång med 2,7 procentenheter och landade på 33,8 procent som till och med ligger under det så katastrofvalet för fyra år sedan som fick Göran Persson att avgå.

Med andra ord visar det att socialdemokratins tid som det stora statsbärande partiet är förbi.

De rödgrönas framgångar är helt beroende av Miljöpartiets framgång som i sin tur är beroende av Maria Wetterstrands personliga utstrålning och att många förstagångsväljare tilltalas av ett parti som har kodordet miljö i sitt namn.

Men samtidigt som MP skapat ett visst drag åt de rödgröna så irriteras allt fler sossar av att Mona Sahlin tycks ha fått en gökunge i boet som tränger ut de övriga.

Trots att den borgerliga alliansen nu verkar ha vinden i ryggen finns det ingen anledning att ta ut något i förskott.

Det finns flera skäl till oro. Opinionen är väldigt rörlig. KD och Centern ligger farligt när fyraprocentspärren. Och Sverigedemokraterna ligger över fyraprocentspärren som vågmästare mellan de båda blocken.

Det mesta tyder alltså på att valet blir en rysare ända in i kaklet.

Ändå verkar det som om allt fler väljare börjar genomskåda de rödgrönas stora svårigheter att presentera en gemensam politik som skapar förtroende.

Kanske kommer till sist väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, som bekräftats av många opinionsundersökningar, att dra med sig hela alliansen till en valseger.

Alternativet Mona Sahlin och Thomas Östros, med Lars Ohly som pådrivare, får till och med en hel del sossar att tveka.

Mer läsning

Annons