Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir inte alltid som partistrategerna tänkt

I morgon är det exakt sex veckor kvar tills vallokalerna öppnar. Parti efter parti presenterar nu sina valmanifest. Och både alliansen och de rödgröna håller på att slutförhandla innehållet i den gemensamma politik som respektive block tänker sig att gå till val på.

Annons

Enligt en opinionsundersökning som Novus har gjort för TV4Nyheterna är sjukvården och skolan de två viktigaste frågorna i höstens val. För de väljare som uppger att de ska rösta på något av allianspartierna följer sedan företagen, lag och ordning samt landets ekonomi som de viktigaste frågorna. Medan de rödgröna väljarna i stället lyfter fram sysselsättningspolitiken och äldreomsorgen.

Egentligen finns det väl en nära koppling mellan företagandet och sysselsättningspolitiken, men det är kanske hur man ser på frågan om hur nya jobb skapas som avgör hur man som väljare prioriterar.

Nu ska man som alltid inte dra så stora växlar på enskilda opinionsmätningar. De politiska partierna har själva låtit göra ett flertal liknande mätningar. Och har efter att ha analyserat dessa mätningar valt att prioritera upplägget för sina respektive valmanifest.

Politiken som partierna går till val på bygger alltså inte bara på en övertygelse om att just den politiken är det som Sverige behöver bäst. Långt därifrån. I stället är upplägget till stora delar valt utifrån var partierna har störst chans att vinna nya väljare.

Sen är vissa partier mer utstuderade i detta arbete än andra.

Fast trots att partistrategerna har lagt ner ett omfattande arbete med att ta fram politiska budskap som ska tilltala potentiella väljare blir det långt ifrån alltid som de har tänkt sig.

Bland annat förekommer det att olika mer eller mindre viktiga händelser inträffar som förändrar förutsättningarna och kullkastar det upplägg som partistrategerna tänkt sig.

I valet 1973 låg gamle kungen, Gustaf VI Adolf, för döden och dog även precis före valet. 1988 sköt intresset för miljöfrågan i höjden sedan sälpesten dödat över 5 000 sälar.

I valrörelsen 2002 briserade den så kallade valstugeskandalen, sedan SVT:s Uppdrag granskning filmat med dold kamera i ett antal valstugor.

Och i förra valrörelsen inträffade dataintrångsskandalen.

Kommer det att inträffa något som på liknande sätt tar intresse från det som vi i dag tror att valrörelsen kommer att kretsa kring?

Ingen aning. Kanske. Vi får väl se.

Mer läsning

Annons